Neeva – privatna i sigurna internetska tražilica bez oglasa, ali uz naplatu

Ovu tražilicu pokreće bivši Googleov šef odjela za oglašavanje koji njome želi ispraviti sve što ne valjda s Googleom, dodajući poneku korisnu novost

Sandro Vrbanus utorak, 30. lipnja 2020. u 16:40

Najpopularnija internetska tražilica na svijetu, i općenito najposjećenija web stranica, Google, nije bez svojih problema. Kada bi morali izdvojiti ono što s Googleom nije u redu, vjerojatno bi većini korisnika prvo na pamet pali problemi s privatnošću podataka, praćenjem navika surfanja korisnika, te pretrpavanje stranica rezultata oglasima. Otprilike tako misli i ekipa koja stoji iza novog projekta – internetske tražilice Neeva – koja ima zadatak "ispraviti sve što s Googleom ne valja".

Da stvar bude bolja, jedan od osnivača Neeve je bivši šef Googleovog odjela za oglašavanje, Sridhar Ramaswamy, koji je iz te korporacije otišao nezadovoljan određenim politikama poslovanja. Neeva tako ma za cilj biti "Google bez problema i oglasa", tražilica koja nudi sasvim posebno iskustvo pretraživanja.

Plati pa traži

Osim što će pretraživati web i nuditi relevantne rezultate bez oglasa među njima, Neeva će moći pretraživati i vaše osobne podatke – e-mailove i dokumente smještene u oblaku, kontakte, zapise iz kalendara i slično, a sve kako bi korisnicima pružila personalizirane rezultate. Dodatni naglasak stavljaju i na privatnost korisnika, jednostavnost korištenja i lakše snalaženje, kako na webu, tako i među vlastitim dokumentima, iako ne obećavaju da neće prikupljati nikakve podatke o navikama korisnika.

No, kako će se Neeva financirati, pitate se? Jednostavno – za razliku od Googlea i ostalih besplatnih tražilica, pristup njihovim uslugama će se plaćati. Time žele pokazati kako će im korisnici zaista biti samo klijenti, a ne proizvod koji prodaju trećim stranama.

Za sada Neeva još nije javno dostupna, već se svi potencijalni pretplatnici mogu prijaviti na listu čekanja i postati rani testeri usluge, jednom kada ona bude lansirana. Isto tako nije poznata niti cijena po kojoj bi se ovoj tražilici moglo moći pristupiti u budućnosti. No, projekt je još u ranoj fazi razvoja pa je za očekivati da ćemo o njemu doznati nešto više u budućnosti.