Odzvonilo je jeftinom YouTube Premiumu?

Oni koji su htjeli jeftiniji YouTube Premium, nerijetko su se pomoću VPN-a prijavljivali iz zemalja poput Turske i Ukrajine. Mjesečna ušteda bila je značajna, ali čini se da YouTube toj praksi staje na kraj

Matej Markovinović petak, 21. lipnja 2024. u 11:50

Nakon borbe protiv onih koji blokiraju oglase, YouTube se sada fokusira na korisnike koji se pretplaćuju na Premium pomoću VPN-a kako bi lažirali svoju lokaciju te na koncu uštedjeli koji euro.

Naime, nije tajna da su korisnici svjesni da se mjesečne cijene YouTube Premiuma značajno razlikuju u različitim zemljama, zbog čega je velik broj njih iskoristilo VPN-ove da se prijave iz regije gdje je usluga povoljnija. Međutim, iz YouTubea su potvrdili za TechCrunch da sada mogu otkriti kada korisnici lažiraju svoju lokaciju tijekom prijave.

U takvim slučajevima, sustav od korisnika zahtijeva ažuriranje podataka o naplati kako bi odražavali njihovu stvarnu lokaciju i kako bi im se naplatila stvarna cijena pretplate.

„Kako bismo pružili najpreciznije dostupne planove i ponude, imamo postavljene sustave za određivanje zemlje naših korisnika. U slučajevima kada se zemlja prijave ne podudara s onom u kojoj korisnik pristupa YouTubea, tražimo od njih da ažuriraju svoje podatke o naplati prema zemlji u kojoj trenutno žive“, navodi glasnogovornik YouTubea.

Korisnici koji su iskoristili trik s VPN-om proteklih se tjedana žale na društvenim mrežama da im je YouTube bez ikakvog objašnjenja otkazao pretplatu, što bi moglo značiti da su situaciju s lažiranjem lokacije shvatili poprilično – ozbiljno.