Pentagon pokrenuo web stranicu sa svim javno dostupnim informacijama o opažanjima NLO-a

Transparentan proces prijave opažanja neidentificiranih letećih fenomena, pa potom i njihova detaljna analiza, nešto je na čemu se u SAD-u trenutačno radi. I javnost će imati uvid u dio podataka

Sandro Vrbanus subota, 2. rujna 2023. u 12:47

Deklasificiranjem nekoliko snimki NLO-a iz borbenih aviona, pa potom brojnim pričama pilota o neobičnim susretima s letećim pojavama, a nedavno i svjedočenjem trojice zviždača u američkom Kongresu otvorena je javna rasprava o potrebi transparetnijeg i sustavnijeg pristupa ovom problemu. Očito je kako se piloti, ako se stigma s takvih opažanja skine, lakše odlučuju nadležnima prijaviti da su vidjeli kakav neidentificirani objekt u zraku ili ga snimili instrumentima u zrakoplovu. Broj tih prijava već sada raste, a vladajućima u SAD-u napokon je prioritet ne da se one zataškaju, već da ih se podrobno istraži – prije svega jer su potencijalno prepoznate kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Sve na jednom mjestu

Jedan od koraka, koji se po tom pitanju poduzimaju, jest i pokretanje nove web stranice Pentagonove radne skupine All-domain Anomaly Resolution Office (AARO). Ona ima cilj postati središnje mjesto za objavu javno dostupnih, deklasificiranih podataka o opažanjima NLO-a. Ideja je da se svi materijali, koje se smatra relevantnima, objavljuju na istom mjestu, uz analize i statistike vezane uz prijave sličnih slučajeva.

Na stranici će svoje mjesto naći slike, video zapisi i informacije o razriješenim slučajevima, potom linkove na službena izvješća, transkripte, objave i ostale resurse korisne javnosti. Trenutačno je tamo moguće pronaći tek šačicu materijala (označenoga kao razjašnjen ili nerazjašnjen slučaj), ali za očekivati je da će se repozitorij popunjavati. Dostupna je i statistika o dosadašnjim prijavama opažanja NLO-a, od 1996. na ovamo, s lokacijama te karakteristikama prijavljenih nepoznatih objekata.

Povrh toga, AARO će lansirati i alat kojim će sadašnji i bivši zaposlenici, vojnici ili suradnici na siguran način moći prijaviti sve što znaju o nepoznatim letećim fenomenima, kako bi se o svemu mogle dobiti i nove informacije.

Primjer deklasificiranog videa: