Pirati po običaju navalili i na posljednju sezonu GoT-a

Netom nakon što je postala dostupna za gledanje, prva epizoda dugo očekivane posljednje sezone Igre prijestolja pojavila se i na brojnim piratskim servisima

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. travnja 2019. u 15:00

Posljednja sezona Igre prijestolja počela je s emitiranjem ovoga vikenda, a već prema običaju ova serija privukla je mnogo gledatelja ali i gotovo tri puta više – pirata. Prvu dugo očekivanu epizodu 8. sezone na HBO-u je u nedjelju pogledalo 17,4 milijuna ljudi na svim platformama, uključujući linearni TV program i streaming. Ovaj broj gledatelja premašio je 16,1 milijuna koji su gledali prvu epizodu 7. sezone.

No, ova epizoda GoT-a zainteresirala je i mnogo više onih koji nisu spremni platiti HBO-u za gledanje serije. Analitičarska kuća MUSO koja prati trendove na piratskom tržištu zabilježila je preko 54 milijuna preuzimanja iste u prva 24 sata od objave.

Najčešće se Igra prijestolja ilegalno gledala na piratskim streaming servisima (76,6%), s weba je preuzeta u 12,2% slučajeva, dok je nešto više od 10% cjelokupnog piratiziranja obavljeno putem torrenta.

Najveći broj ilegalnih preuzimanja i gledanja zabilježen je u Indiji (10 milijuna), a slijede je Kina, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nigerija. U prvih deset zemalja čiji pirati su najviše zainteresirani za Igru prijestolja smjestile su se još Iran, Kenija, Francuska, Kanada i Australija.