Podaci o broju zaraženih koronavirusom u Google Mapsu

Googleov kartografski servis dobio je novi sloj podataka koji se odnose na broj oboljelih od bolesti COVID-19 na pojedinom području, kako bi putnici mogli bolje paziti na sebe

Sandro Vrbanus petak, 25. rujna 2020. u 13:30

Google je u svoj popularni kartografski servis Google Maps ovoga tjedna dodao još jedan sloj podataka koji se može uključiti prema potrebi. Novi sloj nadograđuje se na postojeće kao što su informacije o biciklističkim stazama, prometnim gužvama, javnom prijevozu i slično, a prikazuje stanje s pandemijom COVID-19 na određenom području.

Uključivanjem opcije "COVID-19 info" Googleov zemljovid dobiva novo sjenčanje koje u različitim bojama prikazuje aktualni sedmodnevni prosjek broja ljudi zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika. Uz to, prikazuje se i informacija o trendu, odnosno raste li ili pada broj zaraženih na određenom području.

Detaljni podaci o pandemiji

Podaci su dostupni za svih 220 zemalja i teritorija koje Google Maps pokriva, a granulirani su na razini zemlje, provincije, okruga, općine ili grada, ovisno o dostupnosti službenih izvora za pojedino područje. Kao izvori uzimaju se službeni podaci sa sveučilišta Johns Hopkins, New York Timesa i Wikipedije, koji dolaze isključivo od država i Svjetske zdravstvene organizacije.

Korisnici na iOS-u i Androidu će tijekom ovoga tjedna dobiti mogućnost pregleda širenja pandemije u svojim mobilnim aplikacijama Google Maps, nakon što im stigne nova, ažurirana verzija.

Iz Googlea kažu kako bi ova funkcionalnost trebala biti od koristi onima koji putuju da lakše donesu odluku o tome kamo će ići, te da se na određenim područjima moraju više čuvati od zaraze.