Prijedlog zakona: popis stanovništva 2021. putem sustava e-Građani

Državni zavod za statistiku podnio je prijedlog Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova kojim bi se ovaj proces trebao digitalizirati

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. studenog 2019. u 17:30

U Hrvatskoj se, kao i u većini zemalja Europske unije, redovni popis stanovništva provodi svakih 10 godina. Prošli je obavljen 2011., pa je prema tom rasporedu 2021. godina kada će se raditi sljedeći nacionalni cenzus. Državni zavod za statistiku planira popis stanovništva provesti od 1. travnja do 7. svibnja 2021., a vezano uz to podnijeli su i prijedlog zakona kojim bi se cijeli proces digitalizirao.

Službeno nazvan Prijedlog Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, ovaj dokument trenutačno je u javnoj raspravi koja traje do 1. prosinca i moguće ga je pronaći na ovom mjestu. U Zakonu se uređuje način popisa koji bi se od 2021. godine trebao prvi puta trebao odvijati na dva načina – popisivačima na terenu ili putem sustava e-Građani.

e-Građani će se e-popisivati

"Osobe se mogu popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan kroz elektronički sustav e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju", stoji u prijedlogu. Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS).

Modernizacija u procesu prikupljanja podataka u Popisu 2021. ponajprije je usmjerena na ostvarivanje glavnih strateških ciljeva statističkog sustava, odnosno na postizanje učinkovite organizacije sustava službene statistike te unaprjeđenje sustava prikupljanja, obrade i objavljivanja podataka koji se temelji na suvremenim metodama, kao i na unaprjeđenje pravodobnosti i kvalitete podataka, stoji u pojašnjenju predloženih promjena.

Popis u dvije faze

Prikupljanje podataka u sklopu nadolazećeg popisa stanovništva predviđeno je u dvije faze: u prvoj fazi provodit će se samopopisivanje stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani koje će trajati od 1. do 10. travnja 2021. Nakon prve faze popisivanja uslijedit će pauza u trajanju od pet dana u kojoj će Zavod pripremiti prikupljene podatke iz prve faze za kontrolu u drugoj fazi.

Ona će trajati od 16. travnja do 7. svibnja 2021., a u njoj će popisivači popisivati sve popisne jedinice koje nisu popisane u prvoj fazi, i to putem osobnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja. U drugoj fazi ujedno će se obaviti kontrola i ispravak pogrešaka nastalih prilikom prikupljanja podataka u prvoj fazi Popisa.