Safari postao drugi preglednik u svijetu s preko milijardu korisnika

Prema najnovijim podacima, u travnju ove godine Appleov internetski preglednik premašio je milijardu aktivnih korisnika, s nešto više od 19% tržišnog udjela. Chrome je i dalje nedodirljiv

Sandro Vrbanus srijeda, 1. lipnja 2022. u 09:57

Na vrhu ljestvice najpopularnijih internetskih preglednika u svijetu već dugo nema značajnije promjene. Googleov Chrome drži neprikosnoveno prvo mjesto s više od 3,3 milijarde korisnika. U postotku, ovim se preglednikom služi gotovo 65% internetske populacije u svijetu.

No, zanimljiv se statistički događaj zbio u travnju. Prema podacima koje je prikupio StatCounter, a obradio AtlasVPN, Appleov Safari prvi je puta premašio milijardu korisnika. Njihov udio sada iznosi nešto preko 19%, a kada se taj broj pomnoži s brojem aktivnih internetskih korisnika u svijetu, dođe se do procjene – Safari trenutačno koristi oko milijardu i 6 milijuna ljudi u svijetu. Time je ovaj preglednik, nakon Chromea, postao tek drugi u povijesti koji se može pohvaliti s više od milijarde korisnika.

U usporedbi s lanjskom statistikom, ističe se kako je napredak ostvario Microsoftov Edge, pa je zasjeo na treće mjesto ljestvice najkorištenijih preglednika, prestigavši na njemu Mozillin Firefox. Edge, prema posljednjim dostupnim podacima, broji 212 milijuna korisnika. Na popularnosti, tj. široj rasprostranjenosti, sigurno može zahvaliti i činjenici da ga je Microsoft učinio zadanim izborom u novim Windowsima 11 i učinio mnogo toga da ga odande bude vrlo teško ukloniti.

Na četvrtom je mjestu, dakle, Firefox, s oko 179 milijuna korisnika, a slijede ga Samsungov preglednik (149 milijuna korisnika) koji dolazi predinstaliran na njihove mobitele te Opera sa 108 milijuna.