Stari G Suite ipak ostaje besplatan za privatne korisnike

Google je odustao od prebacivanja svih postojećih korisnika na naplatne pakete Workspacea, pa će privatnim korisnicima i dalje omogućiti besplatno korištenje uredskih alata na vlastitoj domeni

Sandro Vrbanus srijeda, 18. svibnja 2022. u 17:17

Mnogo je bure među korisnicima podigla najava iz siječnja ove godine, kada je Google najavio da će ukinuti mogućnost besplatnog korištenja uredskog paketa G Suite s e-mail adresama na vlastitoj domeni. Naime, u razdoblju od 2006. do 2012. bilo je moguće aktivirati tada besplatni paket G Suite, a s njime se dobivala osnovna razina usluge, što je uključivalo i rad na vlastitoj domeni umjesto one gmail.com.

Mnogi korisnici ovo su i iskoristili, a početkom ove godine činilo se da će se svi oni morati prebaciti na neki od naplatnih paketa nove Googleove usluge Workspace. Ova promjena trebala se dogoditi 1. svibnja, pa je potom malo ublažena i odgođena za 1. srpnja, uz najavu da će " više detalja biti objavljeno u narednim mjesecima". Taj trenutak sada je došao, a detalji su – pozitivni za korisnike.

Potrebno je samo aktivirati paket

"Stari" paket nazvan G Suite legacy edition i dalje će ostati dostupan bez plaćanja mjesečne pretplate, kažu iz Googlea, i to samo za one korisnike koji ga upotrebljavaju u privatne, nekomercijalne svrhe. Njima na raspolaganju ostaje korištenje e-maila na vlastitoj domeni, svi podaci koje su pohranili u Googleov oblak, kao i pristup besplatnim uslugama Google Drive ili Meet. Sve što trebaju učiniti jest isključiti se iz automatskog prelaska na Workspace (na ovom linku).

Za slučaj da to ne učine, 1. kolovoza račun će im biti suspendiran. Nakon toga imat će izbor – ili prijeći na naplatni Workspace ili se ponovno odlučiti za besplatni, nekomercijalni pristup kao i ranije. Više detalja moguće je pronaći na njihovim stranicama korisničke podrške.

📢 5 godina jamstva

TOP!

KINGSTON

PC memorija, vanjski SSD te USB memorija prepoznate kvalitete po vrhunskim cijenama.

Od 39 kn Kupi


2-smjerni kompaktni zvučnik

FOCAL Super Bird

Zidna montaža (okomito i vertikalno), mogućnost podnog stalka, ABS kučište, 55Hz – 25kHz, 8 ohma, 15 - 150W, 90dB.

1.599 kn 1.999 kn Kupi

3-smjerni stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

28 mm aluminijski visokotonac, izvrsne karakteristike disperzije zahvaljujući tehnologiji široke disperzije, 35Hz - 30kHz, 90dB, 8ohma.

12.799 kn Kupi