Starlink postaje mobilan zahvaljujući novoj značajki

Portability značajka idealna je za one korisnike Starlinka koji često putuju na zabačena mjesta bez interneta. No, zainteresirani za tu pogodnost moraju na postojeći iznos pretplate dodati još jednu mjesečnu naknadu

Matej Markovinović petak, 6. svibnja 2022. u 10:18

SpaceX-ova satelitska internetska usluga Starlink, dobila je Portability značajku te je tako postala mobilna. Naime, uz dodatnu mjesečnu naknadu od 25 dolara, pretplatnici Starlinka mogu ponijeti svoju satelitsku antenu gotovo gdje god to požele te si tako omogućiti internetsku vezu.  

„Ovaj tjedan kampiram u udaljenom parku bez mobilnog signala. Nijedan od mojih hotspota ne radi. No, postavio sam Starlink i poput magije sam dobio brzi Internet“, napisao je jedan zadovoljni korisnik Starlinka na Twitteru te je izmamio i odgovor Elona Muska.

„Starlink je sjajan za kampiranje ili bilo koju aktivnost izvan gradova“, složio se šef Tesle i SpaceX-a.

Dakle, Starlinkovi pretplatnici mogu dodati Portability značajku na svoj račun za 25 dolara mjesečno. No, kako stoji na tvrtkinoj službenoj stranici, prioritet za mrežne resurse ipak su korisnici na svojim registriranim adresama.

Drugim riječima, ako korisnik povede Starlinkov „satelitski tanjur“ na, primjerice, Velebit, internetska će veza vjerojatno biti nešto slabija nego što bi to bio slučaj da se ona nalazi na registriranoj adresi.

Podsjećamo da je Starlink u studenom prošle godine objavio da se njihova satelitska internetska usluga može naručiti i kod nas. Količine pripadajuće opreme za našu zemlju bile su ograničene, a cijene su trenutno sljedeće – potrebna oprema („tanjur“ i router) 4.980 kuna, dostava 649 kuna i mjesečna pretplata 799 kuna.

Trenutno nije poznato po kojoj cijeni hrvatski korisnici mogu dodati Portability značajku.