Stvaratelji sadržaja na YouTubeu odsad imaju bolji pregled informacija o ostvarenim prihodima

YouTube je dobio novu opciju koja će omogućiti stvarateljima sadržaja na imaju kvalitetniji uvid u sve stavke koje čine njihove prihode na toj platformi

Matija Pavlić nedjelja, 12. srpnja 2020. u 07:00

Google je u YouTube dodao opciju koja će stvarateljima YouTube sadržaja omogućiti da na jednom mjestu steknu mogućnost jednostavnog pregleda te analize svih svojih prihoda stečenih na toj platformi.

Stvaratelji sadržaja na YouTubeu putem Partner Programa mogu steći prihode iz mnogo različitih izvora kao što su oglašavanje, pretplate, donacije, opcije dostupne putem live streamanja te putem YouTube Premium usluge.

Dosadašnja opcija CPM (cost per mille) mjerila je trošak svakih tisuću impresija (broj pregleda koji je ostvario oglas). Nova opcija pod imenom RPM (revenue per mille) pak donosi puni širi pregled prihoda odnosno pokazuje ukupne prihode (bilo od oglašivačkog sadržaja i drugih načina monetizacije) kada YouTube uzme svoj dio prihoda.

To je posebno korisno za stvaratelje sadržaja koji su u fazi rasta svojeg kanala te žele imati pregled otkud sve dolaze njihovi mjesečni prihodi.

U konačnici CPM se može smatrati važnom stavkom za oglašivače, dok je RPM sada važna stavka za stvaratelje sadržaja. Ipak, CPM ostaje korisna stavka i za stvaratelje sadržaja s obzirom da ona pokazuje koliko oglašivači cijene njihov kanal, što je viša CPM stavka to oglašivači plaćaju više za oglašivački sadržaj koji se pojavljuje na kanalu.