Wikipedia, nakon više od desetljeća, dobila novi izgled

Ažurirano sučelje, razvijeno u suradnji s Wikipedijinim volonterima širom svijeta, naglašava upotrebljivost i modernizira iskustvo Wikipedije kako bi olakšalo pristup, istraživanje i dijeljenje znanja

Tomislav Stanković četvrtak, 19. siječnja 2023. u 11:32
📷 Image: unsplash.com/@lukechesser
Image: unsplash.com/@lukechesser

Novo Wikipedijino sučelje osmišljeno je kako bi zadovoljilo potrebe nove generacije korisnika interneta, bez obzira na njihovo poznavanje interneta, a dio je niza poboljšanja iskustava čitanja i uređivanja Wikipedije u posljednjih nekoliko godina, navedeno je u objavi.

Cilj ažuriranja bio je učiniti Wikipediju modernijom web platformom te korisnicima olakšati davanje doprinosa bez uklanjanja postojećih funkcionalnosti. Umjesto toga predstavljeni su novi alati za poboljšanje postojećeg iskustva web stranice.

Ažuriranje Wikipedije jedno je od glavnih poboljšanja koje Zaklada Wikimedia radi kako bi pomogla ljudima da lakše pristupe svjetskom znanju, u prilog našoj misiji da osiguramo da svaka osoba na planetu ima slobodan i ravnopravan pristup znanju, bez obzira gdje se nalazi.”, rekla je Selena Deckelmann, direktorica proizvoda i tehnologije u Zakladi Wikimedia.

Neka od važnijih poboljšanja tiču se novog iskustva pretraživanja koje sada u padajućem izborniku uz tekst prikazuje i slike što olakšava pronalaženje članaka.

Opcija za promjenu jezika, koja višejezičnim čitateljima i urednicima omogućuju brže pronalaženje željenog jezika i prebacivanje između više od 300 jezika, je sada istaknutija.

Zaglavlje na vrhu web stranice je sada fiksno i stalno vidljivo tako da se bez dodatnog pomicanja može pristupiti često korištenim opcijama i uvijek vidjeti naziv trenutno otvorene stranice.