Wikipedia počinje s provjerom dezinformacija na svojoj hrvatskoj verziji

Najveća svjetska otvorena enciklopedija na hrvatskom jeziku baš i nije poznata kao relevantan izvor informacija, pogotovo onih koje mogu biti politički obojene. Promjene su možda na vidiku

Sandro Vrbanus utorak, 12. siječnja 2021. u 18:00

Otvorena internetska enciklopedija Wikipedia trenutačno se sastoji od preko 55 milijuna članaka na više od 300 jezika, među kojima je i hrvatski. Međutim, kao i gotovo sve u našoj zemlji, tako je i lokalizirana verzija Wikipedije od svojih početaka ispolitizirana. Opće je poznato kako unosi na hrvatskom jeziku, pogotovo oni vezani za povijest i politiku, često nemaju veze sa znanstvenim i društvenim konsenzusom – da se blago izrazimo – odnosno da su vrlo često pod utjecajem male skupine administratora koja voli iskrivljavati činjenice.

Ovo su, izgleda, shvatili i u zakladi koja upravlja Wikipedijom pa su raspisali natječaj za radno mjesto "Disinformation Evaluator" (procjenitelj dezinformacija) i to na hrvatskom jeziku. Zadatak onoga tko se zaposli na ovom radnom mjestu bit će istražiti dugogodišnje zabrinutosti o tome koliko su sadržaji ove web enciklopedije na hrvatskom jeziku, ali i njezini lokalni administratori, podložni dezinformacijama, tj. namjernom širenju zavaravajućih informacija.

Traže se fact checkeri

Radno mjesto bit će otvoreno do veljače do početka lipnja ove godine, dakle na samo četiri puna mjeseca. Privremeni će zaposlenik, preko ugovora, biti dio pravnog tima Wikipedijine zaklade, odnosno njegovog odjela za upravljanje povjerenjem i sigurnošću u području dezinformacija.

Posao iz snova?
Posao iz snova?

Zadaće novog hrvatskog fact checkera na Wikipediji uključivat će čitanje prijava korisnika, istraživanje istinitosti sadržaja i pronalaženje dezinformacija, te stvaranje preporuka za obranu hrvatske Wikipedije od organiziranih dezinformirajućih kampanja.

Od kandidata se traži kritičko mišljenje, iskustvo u temama koje su česte mete pokušaja plasiranja lažnih informacija te izražene komunikacijske vještine, mogućnost sagledavanja šire slike, empatija, kao i tečno poznavanje hrvatskog jezika. Poznavanje ostalih slavenskih jezika uzima se kao prednost. Odgovarate li opisu i imate li želju naredna četiri mjeseca prolaziti kroz duboki mulj kaosa na hrvatskoj Wikipediji, link za prijavu na posao je ovdje.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


Bookshelf stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE1 ACTIVE

2 x 50W s integriranim A/B pojačalom, čista keramičko aluminijska konus tehnologija, WDT valovod za poboljšanu pokrivenost prostorija, podesivi bas i visoki tonovi, 40Hz-25kHz.

9.899 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnici

KEF LSX

Apple Airplay 2, Spotify Connect, Tidal, DLNA, Wi-Fi, Bluetooth, KEF Control aplikacija, Uni-Q driveri, 48kHz/24bit, 59Hz - 28kHz .

8.999 kn Kupi