iOS 13: dark mode stigao na iPhone, a Apple Arcade u Hrvatsku

Sinoć je Apple u službenu distribuciju pustio iOS 13 i s njime aktivirao svoju uslugu objedinjene mjesečne pretplate na brojne igre iz App Storea

Sandro Vrbanus petak, 20. rujna 2019. u 14:42

Nešto više od tri mjeseca po službenom predstavljanju na WWDC-u, te zatvorenog i javnog beta testiranja, Apple je sinoć svim korisnicima svojih (podržanih) uređaja dao na raspolaganje najnoviji mobilni OS. iOS 13 moguće je instalirati na modele iPhonea 6S (iz 2015. godine) i, dakako, sve novije uređaje.

Prelazak na tamnu stranu

Nakon višegodišnjih zahtjeva korisnika iOS 13 napokon je na iPhone donio tamni način rada, tzv. dark mode. Njime će odmah "potamniti" svi izbornici, u slučaju da to želite, kao i ugrađene Appleove aplikacije. Podrška vanjskih aplikacija za način rada koji manje napreže oči u uvjetima slabijeg osvjetljenja i manje troši bateriju kod uređaja s OLED ekranima bit će uvođena postupno – ona ovisi, dakako, o developerima tih aplikacija.

Jedan od najzabavnijih noviteta su "memoji": mogućnost da izradite i animirate avatar koji će izgledati baš poput vas
Jedan od najzabavnijih noviteta su "memoji": mogućnost da izradite i animirate avatar koji će izgledati baš poput vas

Od ostalih noviteta u iOS-u 13 možemo izdvojiti naprednije mogućnosti uređivanja fotografija, ugrađenu podršku za osnovno montiranje video zapisa, ponešto redizajnirane aplikacije Notes i Reminders, uvođenje Siri Shortcutsa u zasebnu aplikaciju i nekoliko manjih kozmetičkih promjena. Od potonjih, korisnici će zasigurno najviše cijeniti uklanjanje ogromnog overlay prozora koji je pokazivao glasnoću zvuka preko sredine ekrana i njegovu zamjenu s malenim "sliderom" smještenim uz lijevi rub.

Lijevo: prije; sredina i desno: sada
Lijevo: prije; sredina i desno: sada

Apple Arcade

Plaćanjem samo jedne pretplate u iznosu od 4,99 dolara na mjesec oni koji se igraju na Appleovim mobilnim uređajima od sada će imati pristup velikom broju mobilnih igara koje bi se inače plaćale zasebno. Za početak je Apple pripremio preko 100 naslova uz obećanje kako će im se broj kontinuirano povećavati.

Usluga je lansirana u gotovo cijelom svijetu, pa tako i kod nas, a njezino je korištenje prvih mjesec dana besplatno. U Hrvatskoj je nakon toga istaknuta cijena pretplate od 39,99 kuna (što je otprilike 5 dolara + PDV), a na jednu se pretplatu može "nakačiti" do šest članova obitelji.

iOS 13.1. već za nekoliko dana

Iako je ranije bilo najavljeno da će prva nadogradnja, iOS 13.1, biti dostupna 30. rujna, u Appleu su taj datum pomaknuli na nešto ranije. Korisnici koji sada nadograde na trinaesticu, prvu će veću nadogradnju dobiti već 24. rujna – samo 5 dana nakon izlaska prve verzije. U njoj će biti ispravljeno nekoliko manjih bugova, ali će vjerojatno biti "ispeglana" i suradnja s Apple TV+ uslugom, iPadOS-om, i ostalim dijelovima ekosustava.

Istoga dana vlasnici iPada moći će preuzeti i prvu službenu verziju Appleovog OS-a prilagođenog za tablete, iPadOS 13.