Amerikanci planiraju raketu s nuklearnim pogonom poslati u orbitu do 2025. godine

Prva faza programa trajat će 18 mjeseci, a tri glavna dobavljača bit će General Atomics, Blue Origin i Lockheed Martin

Mladen Smrekar utorak, 13. travnja 2021. u 17:30

DARPA, agencija američkog ministarstva obrane nadležna za razvoj novih vojnih tehnologija, dodijelila je ugovore za prvu fazu programa Demonstracijske rakete za agilne cislunarne operacije (DRACO). Cilj ovog programa je izraditi sustav nuklearnog toplinskog pogona (NTP) iznad niske Zemljine orbite do 2025. godine. Tri glavna dobavljača bit će General Atomics, Blue Origin i Lockheed Martin.

Brzi manevri osnovno su načelo modernih operacija na kopnu, moru i u zraku. Međutim, brzi manevri u svemirskom području velik su izazov jer trenutni električni i kemijski sustavi za pogon u svemiru imaju nedostatke u potisnoj težini i učinkovitosti pogonskog goriva. 

DRACO-ov NTP sustav može postići visoke omjere potiska i težine sličan kemijskom pogonu u svemiru i približiti se visokoj pogonskoj učinkovitosti električnih sustava. Ova kombinacija dala bi svemirskoj letjelici DRACO veću spretnost za brže manevriranje u cislunarnom prostoru između Zemlje i Mjeseca.

Prva faza programa trajat će 18 mjeseci i bit će podijeljena u dva dijela. Prvi podrazumijeva izradu idejnog projekta koncepta NTP reaktora i pogonskog podsustava. U drugom bi se trebalo izraditi koncept svemirske letjelice.

General Atomics je za razvoj reaktora dobio 22 milijuna dolara, a Blue Origin i Lockheed Martin samostalno će razvijati dizajn svemirskih letjelica, za što će dobiti nešto više od dva milijuna dolara svaki.