Bilježi se pad potražnje za programerima u Hrvatskoj

Prema pokazatelju OVI indeks Ekonomskog instituta Zagreb, ove godine raste potražnja za radom, no na ljestvici najtraženijih zanimanja najveći pad bilježi zanimanje – programera

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. studenog 2023. u 10:40

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta. Razvijen je na Ekonomskom institutu Zagreb u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutačnom stanju potražnje za radom u Hrvatskoj. Nedavno su objavljeni i podaci za listopad, u kojima se, doduše negativno, ističe nama blisko zanimanje – programer.

Rast potražnje za radnom snagom

Za početak, OVI indeks je u listopadu zabilježio rast od 3,6 posto na godišnjoj razini, što je već treći uzastopni mjesec rasta indeksa, kaže Ekonomski institut. I prema desezoniranim podacima, OVI indeks raste treći mjesec zaredom. Nakon 3,2 posto u kolovozu i 5,1 posto u rujnu, u listopadu je indeks porastao za dodatnih 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec ili kumulativno za 9,1 posto u tri mjeseca. U prvih 10 mjeseci ove godine indeks je porastao ukupno za 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a prema tome očekivanja su i da će cijela 2023. godina završiti "u plusu".

Programeri nisu toliko traženi

U odnosu na listopad prošle godine zanimanja prodavača, učitelja, kuhara i konobara ostala su među najtraženijih pet zanimanja, ali su skladištari istisnuli knjigovođe i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja.

Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja zabilježilo je zanimanje programera, koji su, u usporedbi s lanjskim listopadom, s 11. mjesta pali na tek 27. mjesto. U rujnu zanimanje programera nalazilo se na 23. mjestu (godinu ranije 15.). U kolovozu ove godine bilo je rangirano na 26. mjestu (godinu ranije 10.). Sve to samo je nastavak trenda, koji je u OVI indeksu vidljiv još od početka godine.

S druge strane, najveći rast bilježe zanimanja liječnika i stomatologa, koja su s 22. mjesta godinu dana ranije, skočili na 13. mjesto prošloga mjeseca.

Svi ovi podaci mogu se tumačiti određenom "krizom" na domaćem ICT tržištu, gdje je zamjetno usporavanje aktivnosti, pogotovo kad je riječ o novim zapošljavanjima. Napominjemo da podaci OVI indeksa u obzir uzimaju podatke s portala Moj posao – koji je možda relevantan u nekim branšama i znakovit kad je riječ o trendovima, ali svakako nije jedini način za oglašavanje programerskih radnih mjesta u Hrvatskoj.