Digitalno piratstvo SAD "košta" preko 29 milijardi dolara godišnje

Ekonomski gubici koji proizlaze iz ilegalnog dijeljenja digitalnih sadržaja ne samo da su financijski, već uzrokuju i gubitak najmanje 230 tisuća radnih mjesta, procjenjuje studija

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. lipnja 2019. u 15:00

Najnovija studija koju je provela i objavila Američka gospodarska komora bavi se pojavom digitalnog piratstva i štete koju ono čini američkoj ekonomiji. Prema procjenama koje su u ovoj studiji iznesene, gotovo 80% piratstva u današnje vrijeme otpada na ilegalne servise za video streaming, koji su sada pretekli BitTorrent i druge servise za ilegalno preuzimanje sadržaja.

Makroekonomsko modeliranje kojim su se istraživači poslužili pokazalo je kako piratstvo godišnje ekonomiju SAD-a čini siromašnijom za najmanje 29,2 milijarde dolara – toliko, naime, iznosi najmanji procijenjeni gubitak u prihodima prouzročen ilegalnim dijeljenjem digitalnih sadržaja. Kako se procjene kreću na razini od 11 do 24%, manjak prihoda mogao bi biti i do 71 milijarde dolara.

Osim izravnog financijskog gubitka, negativan utjecaj na ekonomiju vidljiv je i u gubitku radnih mjesta. Procjene kažu kako je zbog digitalnog piratstva zaposlenost u SAD-u manja, i to za čak 230 do 560 tisuća radnih mjesta.

Metodologija kojom su dobiveni ovi podaci uzima u obzir broj ilegalnih digitalnih prikazivanja filmova i serija te njihovu tržišnu vrijednost, odnosno koliko bi gledatelji trebali platiti da sve što na ovaj način pogledaju moraju kupiti. Procjene se odnose isključivo na ekonomiju SAD-a, ali uključuju ilegalna preuzimanja i streaming videa s američkim porijeklom kako u SAD-u tako i u ostatku svijeta.