Evo što se događa s aerosolima nakon ispiranja školjke

Znanstvenici su upotrijebili kombinaciju zelenih lasera i kamera kako bi osvijetlili učinak ispiranja zahodske školjke na okolinu

Mladen Smrekar ponedjeljak, 12. prosinca 2022. u 12:25

Nije nikakva tajna da zahodi ispuštaju aerosole, ali ih dosad nismo vidjeli. No, sad su istraživači Sveučilišta Colorado objavili video u kojem je jasno prikazana prava erupcija malih kapljica vode, nevidljivih golim okom, koje nakon ispiranja lete iz WC školjke i šire se prostorijom. 

Dva lasera

Iako su prethodne studije jasno utvrdile mogućnost da čestice pobjegnu iz WC školjke tijekom ispiranja, još uvijek postoji mnogo nejasnoća o tome kako te čestice putuju i kamo bi mogle stići.

U istraživanju širenja aerosola korištena su dva lasera
U istraživanju širenja aerosola korištena su dva lasera

U ovom su istraživanju, objavljenom u časopisu Scientific Reports, korištena su dva lasera: jedan je kontinuirano svijetlio na WC školjku odozgo, a drugi je slao brze pulseve svjetla preko vrha WC školjke kako bi istaknuo kretanje čestica. Slike visoke rezolucije snimljene su kamerama u isto vrijeme.

Dva metra u sekundi

Pokazalo se kako kapljice nakon ispiranja dosežu visinu do 1,5 metara, putujući brzinama koje su ponekad prelazile dva metra u sekundi. Veće kapljice brže se talože na podlogu, dok manje mogu lebdjeti u zraku nekoliko minuta.

"Očekivali smo da će te čestice aerosola lebdjeti u zraku, ali one su izletjele poput rakete", kažu istraživači. "Cilj WC školjke je učinkovito ukloniti sadržaj iz školjke, ali događa se i  suprotno, što znači da puno sadržaja prska prema gore."

Umjetno okruženje

Tijekom eksperimenta u WC školjci nije bilo ničega osim vode. Također nije bilo kabine koja je okruživala zahod, niti su se ljudi kretali uokolo kao što bi moglo biti u javnom zahodu. U stvarnom životu, sve bi ove varijable utjecale na putovanje kapljica.

Istraživanje nudi grafički element drugim studijama koje procjenjuju kvalitetu aerosola
Istraživanje nudi grafički element drugim studijama koje procjenjuju kvalitetu aerosola

Međutim, čak i u ovom prilično umjetnom okruženju, očito ima puno prostora za vodu – i sve što ona nosi sa sobom – da izađe iz WC školjke, gdje bi mogla završiti zalijepljena za površine i odjeću.

Širenje patogena

Istraživači žele naglasiti da nisu epidemiolozi pa ne nude precizne izračune mogućnosti širenja bolesti. Međutim, njihov prikaz daje grafički element drugim studijama koje pokušavaju procijeniti kvalitetu aerosola prepunih bakterija. 

Kapljice nakon ispiranja dosežu visinu do 1,5 metara i putuju brzinama većim od dva metra u sekundi
Kapljice nakon ispiranja dosežu visinu do 1,5 metara i putuju brzinama većim od dva metra u sekundi

Istraživači misle da bi trebalo učiniti više kako bi se smanjio rizik od širenja patogena kao što su Escherichia coli, Clostridium difficile, norovirusi i adenovirusi u javnim zahodima, s poboljšanim pristupima dizajnu, ventilaciji i svim opcijama dezinfekcije. Kako bi ova poboljšanja djelovala učinkovito, ključno je znati kamo voda putuje, što ova studija pokazuje dramatičnije nego ikad prije.