Gotovo 100.000 hrvatskih građana gleda ilegalni IPTV i to plaćaju po 50-ak eura godišnje

Istraživanje antipiratskog udruženja AAPA pokazalo je da je europsko tržište ilegalnog IPTV sadržaja vrijedno više od milijardu eura na godinu, a korisnici na taj oblik piratstva potroše oko 5 eura mjesečno

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. prosinca 2022. u 15:16

Međunarodno udruženje za borbu protiv piratstva Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA) objavilo je rezultate svojeg novog istraživanja o navikama gledanja ilegalnih IPTV servisa, kao jednog od najpopularnijih oblika piratiziranja video sadržaja. Njihovo je istraživanje obuhvatilo Europsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo, pa smo tako dobili i neke zanimljive podatke koji rasvjetljavaju kakva je situacija s time i u našoj zemlji.

Milijarda eura piratskih prihoda

Ilegalni IPTV je relativno nov fenomen na piratskoj internetskoj sceni, a popularizirala ga je prilično niska barijera ulaska, vrlo dobar povrat na uloženo koji korisnici ostvaruju, kao i vrlo malen rizik od kažnjavanja.

AAPA tako navodi da ilegalne IPTV kanale gleda oko 17,1 milijun Europljana, što čini 4,5% populacije. Udio je najveći među mladima, pa tako je 5,9 milijuna korisnika u dobi od 16 do 24 godine među korisnicima piratskih servisa, odnosno 11,8% te dobne skupine. Prosječna cijena koju europski korisnici plaćaju za ovakve usluge je 5,22 eura na mjesec

📷 AAPA
AAPA

Kad je riječ o ekonomskom učinku, istraživanje je pokazalo kako se u Europi i UK godišnje na piratskom IPTV-u "vrti" 1,06 milijardi eura. Pritom su štete načinjene legalnim pružateljima usluga i vlasnicima autorskih prava više nego trostruko veće: istraživanje kaže da štete koje ovakva praksa čini legitimnim TV kućama mogu dosegnuti i do 3,21 milijarde eura na godinu (sve računato na podacima za 2021. godinu).

Hrvatska među boljima

U europskim okvirima obično smo naviknuti na situaciju da je Hrvatska "najgora" ili barem pri dnu svih ljestvica. Međutim, ovo istraživanje pokazuje kako najviši udio IPTV "pirata" u populaciji imaju nešto razvijenije i bogatije zemlje. Najgora je tako ovoga puta Nizozemska s 8,2% stanovnika koji gledaju piratski IPTV, a slijede je Luksemburg, Irska, Švedska i Malta, svi s više od 7%. U Hrvatskoj je, barem prema ovom istraživanju, tek 3,2% ljudi izjavilo da gleda TV sadržaje na ovaj način i tu smo ispod prosjeka EU te u društvu Latvije, Slovačke i Portugala. Najmanje ilegalnom IPTV-u pristupaju Rumunji, njih tek 0,8%.

📷 AAPA
AAPA

Očekivano, udio naših čitatelja koji posežu za ilegalnim IPTV servisima je daleko veći. U nedavnoj anketi sami ste priznali da vas oko trećine povremeno ili stalno gleda live prijenose putem piratskih IPTV kanala.

3,2% (odraslih) stanovnika Hrvatske prema ovom je istraživanju "pravedno" u podatak da 99.089 njih koristi ilegalni IPTV. I kod nas je ovaj trend najrašireniji među mladima, pa u dobnoj skupini od 16 do 24 godine starosti njih 11,8% gleda piratsku televiziju – što je identično europskom prosjeku.

Gledano iz financijskog ugla, situacija u Hrvatskoj izgleda ovako: Prosječni gledatelj IPTV-a za te usluge izdvaja nešto manje od prosjeka EU, točnije 4,37 eura na mjesec ili 52,42 eura na godinu. Ukupno, dakle, u Hrvatskoj se na ovakve usluge godišnje potroši 5,2 milijuna eura.