Logičke brave za obranu elektroničkih uređaja

Za obranu sigurnosti čipa saudijski su istraživači dizajnirali logičku bravu integriranog kruga koja se temelji na magnetskom tunelskom spoju

Mladen Smrekar petak, 6. siječnja 2023. u 06:00
Saudijski znanstvenici dizajnirali su logičku bravu integriranog kruga koja elektroničke uređaje štiti od kibernetičkih napada
Saudijski znanstvenici dizajnirali su logičku bravu integriranog kruga koja elektroničke uređaje štiti od kibernetičkih napada

Elektronički uređaji budućnosti imat će poboljšane sigurnosne mjere integrirane u svoje sklopove za pomoć u obrani od napada. Istraživači saudijskog Sveučilišta za znanost i tehnologiju kralja Abdullaha (KAUST) pokazali su kako se zaštitne logičke brave, temeljene na vrhunskoj spintronici, mogu umetnuti u integrirane krugove elektroničkih čipova i tako zaštititi sigurnost čipa.

Hardverski trojanci

Elektroničke tvrtke obično zapošljavaju velike specijalizirane, vanjske tvrtke za proizvodnju svojih čipova, što minimizira troškove, ali predstavlja potencijalnu ranjivost u opskrbnom lancu, upozorava Yehia Massoud iz KAUST-a. Dizajn strujnog kruga jednostavno se može kopirati u pogonu za proizvodnju krivotvorenih čipova ili zlonamjerno modificirati ugradnjom hardverskih trojanaca u sklop.

MTJ struktura i prebacivanje između dva stanja
MTJ struktura i prebacivanje između dva stanja

Za obranu sigurnosti čipa saudijski su istraživači dizajnirali logičku bravu integriranog kruga koja se temelji na komponenti zvanoj magnetski tunelski spoj (magnetic tunnel junction - MTJ). Logičko zaključavanje funkcionira poput brave na kombinaciju. Rad kruga je kodiran, osim ako se bravi ne dostavi ključ, točna kombinacija signala. 

Zaštićena memorija

"Ključevi brave pohranjeni su u memoriji zaštićenoj od neovlaštenog otvaranja, čime se osigurava sigurnost hardvera od nekoliko modela prijetnji", objašnjavaju istraživači u radu objavljenom u IEEE Access. Logičko zaključavanje temelji se na spintronici. 

Istraživači s KAUST-a Yehia Massoud i Divyanshu Divyanshu
Istraživači s KAUST-a Yehia Massoud i Divyanshu Divyanshu

Elektronički izlaz MTJ ovisi o spinskom poravnanju elektrona unutar njega. Međutim, samo kada MTJ primi ispravan ulazni signal ključa, proizvodi ispravan izlaz za rad zaštićenog kruga.

Uređaji koji se temelje na spinu imaju nekoliko prednosti u usporedbi s konvencionalnim silicijskim komponentama, uključujući niski radni napon i nikakvu potrošnju energije tijekom stanja mirovanja, kažu istraživači.