Nova supravodljiva dioda za bolje performanse kvantnih računala

Uređaj ima mogućnost obrade višestrukih ulaza signala, što ga čini pogodnim za korištenje u neuromorfnom računalstvu

Mladen Smrekar srijeda, 7. lipnja 2023. u 15:13
Energetski učinkovitiju, podesiva supravodljiva dioda istraživača sa Sveučilišta u Minnesoti 📷 Olivia Hultgren
Energetski učinkovitiju, podesiva supravodljiva dioda istraživača sa Sveučilišta u Minnesoti Olivia Hultgren

Istraživači Sveučilišta u Minnesoti razvili su novu supravodljivu diodu, ključnu komponentu u elektroničkim uređajima, koja bi mogla povećati moć kvantnih računala i poboljšati performanse sustava umjetne inteligencije. U usporedbi s drugim supravodljivim diodama, ova je energetski učinkovitija, može obraditi više električnih signala istovremeno i sadrži niz vrata za kontrolu protoka energije.

Bez gubitka energije

Dioda, opisana u časopisu Nature Communications, izrađena je od supravodiča  koji ima sposobnost prijenosa bez gubitka energije.

Arhitektura uređaja
Arhitektura uređaja

Izrađena je pomoću tri Josephsonova spoja, napravljena spajanjem komada nesupravodljivog materijala između supravodiča. U ovom slučaju, istraživači su spojili supravodiče sa slojevima poluvodiča. Jedinstveni dizajn elementa omogućuje istraživačima korištenje napona za kontrolu ponašanja.

Obrada višestrukih ulaza

Dok tipične diode mogu obraditi samo jedan ulaz i jedan izlaz, ova ima mogućnost obrade višestrukih ulaza signala, što je  čini pogodnim za korištenje u neuromorfnom računalstvu, metodi inženjeringa električnih krugova koji oponašaju način na koji neuroni funkcioniraju u mozgu kako bi se poboljšala izvedba sustava umjetne inteligencije.

Efekt Josephsonove diode
Efekt Josephsonove diode

Metoda istraživača iz Minnesote može se načelno koristiti s bilo kojom vrstom supravodiča, što je čini svestranijom i lakšom za korištenje. Zbog ovih kvaliteta ovaj element bi mogao pomoći u razvoja kvantnih računala za širu upotrebu.

Jedinstveni dizajn omogućuje korištenje napona za kontrolu ponašanja uređaja 📷 UMN
Jedinstveni dizajn omogućuje korištenje napona za kontrolu ponašanja uređaja UMN

"Mnogi istražuju algoritme i slučajeve upotrebe za računala ili UI strojeve koji bi potencijalno mogli nadmašiti klasična računala. Mi razvijamo hardver koji bi kvantnim računalima mogao omogućiti implementaciju ovih algoritama", objašnjavaju istraživači projekta koji financijski podupiru američko Ministarstvo energetike, Nacionalna zaklada za znanost i Microsoft Research.