Pametni telefoni predviđaju rizik od smrtnosti

Podaci koje o nama prikupi pametni telefon mogli bi se koristiti za izradu modela našeg zdravlja i rizika od ranog umiranja

Mladen Smrekar petak, 21. listopada 2022. u 21:48

Pasivno praćenje aktivnosti hodanja putem pametnog telefona može se koristiti za izradu modela zdravstvenog rizika i rizika od smrtnosti na razini populacije, prema novoj studiji Sveučilišta Illinois u časopisu otvorenog pristupa PLOS Digital Health.  

Praćenje aktivnosti

Prethodne studije koristile su mjere fizičke spremnosti, uključujući testove hodanja i tempo hodanja prema vlastitoj procjeni, kako bi se predvidio rizik od individualne smrtnosti. Ove metrike usmjerene su na kvalitetu, a ne na kvantitetu kretanja; mjerenje brzine hoda pojedinca postala je standardna praksa za određena klinička okruženja, na primjer. 

Na temelju pasivnog praćenja hoda može se izraditi model zdravstvenog rizika i rizika od smrtnosti
Na temelju pasivnog praćenja hoda može se izraditi model zdravstvenog rizika i rizika od smrtnosti

Porast pasivnog praćenja aktivnosti pametnog telefona otvara mogućnost za analize na razini populacije koristeći slične metrike.

Šest minuta dnevno

U novoj studiji, istraživači su proučavali 100.000 sudionika iz baze podataka UK Biobank koji su tjedan dana nosili monitore aktivnosti sa senzorima pokreta. Istraživači su potvrdili prediktivne modele rizika od smrtnosti koristeći podatke o samo šest minuta ravnomjernog hodanja dnevno koje je prikupio senzor, u kombinaciji s tradicionalnim demografskim karakteristikama. 

"Naši rezultati pokazuju da pasivna mjerenja sa senzorima kretanja mogu postići sličnu točnost kao i aktivna mjerenja brzine hoda i tempa hoda. Naše skalabilne metode nude izvediv put prema nacionalnom pregledu zdravstvenih rizika", kažu autori.