Posada NASA-ine simulirane marsovske nastambe izašla nakon godine dana

Četveročlana posada NASA-ine "misije" na Mars izašla je iz nastambe od 157,9 četvornih metara nakon jednogodišnjeg simuliranog “putovanja” koje se nikada nije dogodilo. Program se nastavlja, NASA je pozvala nove dobrovoljce

Ivan Podnar nedjelja, 7. srpnja 2024. u 22:10
Članovi simulirane
Članovi simulirane "Misije na Mars": Anca Selariu, Nathan Jones, Ross Brockwell, Kelly Haston Izvor: NASA/CHAPEA

Četiri dobrovoljca provela su više od 12 mjeseci unutar prve NASA-ine simulirane marsovske okoline u Svemirskom centru Johnson u Houstonu, a u subotu oko 17 sati izašli su iz umjetno simuliranog vanzemaljskog okruženja - zdravi i veseli.

378 dana u izolaciji

Kelly Haston, Anca Selariu, Ross Brockwell i Nathan Jones, svi dobrovoljci u projektu, ušli su u stanište 25. lipnja 2023. godine kao prva posada NASA-ine inicijative Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA). Haston, zapovjednica misije, započela je jednostavnim: "Pozdrav." "Zaista je predivno moći vam svima reći 'pozdrav'," dodala je. Jones, liječnik i medicinski časnik misije, izjavio je da je njihovih 378 dana u izolaciji "brzo prošlo".

Četvorka je živjela i radila unutar prostora od 157,9 četvornih metara, koji je napravljen 3D printanjem, simulirajući misiju na Crveni planet. Zašto 3D ispis? Buduća naselja za istraživanje svemira imaju potencijal da budu 3D ispisana tehnologijom aditivne gradnje kako bi se eliminirala potreba za lansiranjem velikih količina građevinskog materijala na više letova.

Nastambe nastale 3D tehnologijom 📷 Izvor: NASA/CHAPEA
Nastambe nastale 3D tehnologijom Izvor: NASA/CHAPEA

Uzgajali povrće

Prva posada iz programa CHAPEA ispitivala je kako bi izgledalo šetati po Marsu, imati vrt u nastambi i uzgajati povrće za dopunu zaliha te što sve treba kako bi se održavalo staništa i opreme. Vježbali su i kako bi se mogli snaći u nekim opasnim situacijama, na primjer ako budu ograničene zalihe i što uraditi ako dodje do prekida komunikacije s matičnim planetom. Pratili su to i bilježili, iza druge strane zidova, iz ureda NASA-e.

Pogled od 360 stupnjeva kako izgleda "simulitani" Mars izvan nastambe 📷 Izvor: NASA/CHAPEA
Pogled od 360 stupnjeva kako izgleda "simulitani" Mars izvan nastambe Izvor: NASA/CHAPEA

"Mars je naš cilj"

Steve Koerner, zamjenik direktora Svemirskog centra Johnson, rekao je da se većina eksperimenata prve posade fokusirala na prehranu i kako je ona utjecala na njihove performanse. Rad je bio "ključni znanstveni eksperiment dok se pripremamo poslati ljude na Crveni planet," naglasio je. "Mars je naš cilj”, naglasio je zamjenik direktora.

Znanstvenica Anca Selariu rekla je da su je mnogo puta pitali zašto postoji fiksacija na Mars. "Zašto ići na Mars? Zato što je moguće," odgovorila je. "Zato što svemir može ujediniti i izvući ono najbolje u nama. Zato što je to jedan od definitivnih koraka koje će 'Zemljani' poduzeti da osvijetle put u sljedeća stoljeća."

Mars je čest predmet rasprave među znanstvenicima i ljubiteljima znanstvene fantastike o mogućem putovanju koje bi ljude odvelo dalje od našeg Mjeseca. Mars je, takodjer svi znaju, tajna želja Elona Muska da ga, prije svih, nastani i kolonizira.

Nastavak programa

NASA je proljetos tražila dobrovoljce za iduću misiju, koja će započeti u 2025. Detalji na ovom linku.