Solarni tsunami mogao bi uništiti globalni internet: gubici bi se mjerili u trilijunima dolara

Posebno snažna solarna oluja mogla bi imati razorne posljedice na podmorske kabele, ključnu komponentu globalne internetske infrastrukture, pokazao je rad docentice s Kalifornijskog sveučilišta u Irvineu 

Mladen Smrekar četvrtak, 2. rujna 2021. u 19:35

Solarne, geomagnetske oluje, uzrokuju masovne solarne baklje koje rezultiraju koronalnim izbacivanjem mase (CME). Masivni solarni tsunamiji na površini Sunca mogu poslati posebno snažne CME-e koji jure prema Zemlji brzinama do nekoliko milijuna kilometara na sat. Zemljina atmosfera štiti nas od radioaktivnih učinaka takvih oluja, ali oni mogu izazvati kaos u našoj elektronici.

Tri sučaja za opomenu

Ove solarne oluje imaju potencijal uzrokovati duga zamračenja, jer solarni vjetrovi uništavaju Zemljinu magnetosferu uzrokujući milijune ili čak trilijune dolara štete na električnoj opremi, uključujući satelite. I to nije samo hipotetički scenarij.

Posljednja snažna solarna oluja dogodila prije više od tri desetljeća (NASA)
Posljednja snažna solarna oluja dogodila prije više od tri desetljeća (NASA)

Zbog solarne oluje 1989. godine više od šest milijuna ljudi u Québecu i okolici ostalo je bez električne energije, a tamošnja je burza prekinula poslovanje na tri sata jer je zbog solarne oluje zaustavljeno i glavno računalo. 

Budući da su geomagnetske oluje relativno rijetke, imamo samo podatke o tri velika događaja u relativno novije vrijeme: uz već ispad u Québecu, spominju se i događaji iz 1921. i 1859. Sve se to dogodilo prije pojave modernog interneta.

Kako bi izgledala "internetska apokalipsa"?

U svom radu "Solarne oluje: Planiranje internetske apokalipse", (Solar Superstorms: Planning for an Internet Apocalypse) Sangeetha Abdu Jyothi, docentica s Kalifornijskog sveučilišta Irvine, predstavlja hipotetički scenarij u kojem bi nakon jakih solarnih oluja prekidi na internetu mogli trajati dugo, čak i nakon što se napajanje vrati u mrežu.

Globalne internetske veze i podmorski kablovi
Globalne internetske veze i podmorski kablovi

Abdu Jyothi navodi da je regionalna internetska infrastruktura iznenađujuće robusna zato što geomagnetski inducirane struje tipične za solarne oluje ne utječu na optička vlakna. Međutim, elektronički repetitori koji se koriste za pojačavanje optičkih signala u dugim podmorskim kabelima vrlo su osjetljivi, a snažna solarna oluja ima potencijal prekinuti svjetsku povezanost prekidanjem ovih kabela.

Abdu Jyothi istaknula je o učincima solarnih oluja na našu internetsku infrastrukturu počela razmišljati kad je vidjela koliko je svijet nepripremljen za pandemiju Covida-19
Abdu Jyothi istaknula je o učincima solarnih oluja na našu internetsku infrastrukturu počela razmišljati kad je vidjela koliko je svijet nepripremljen za pandemiju Covida-19

Nisu ranjivi samo podmorski kabeli. Na solarne oluje posebno su osjetljive usluge poput SpaceX-ovog Starlinka koji kruže oko 550 kilometara iznad Zemljine površine.

Abdu Jyothi ističe da trenutno nema modela kako bi se točno jaka solarna oluja odigrala u današnjem okruženju ovisnom o internetu. Nada se da će njezino istraživanje te potencijalno razorne učinke solarnih oluja na povezanost našeg svijeta dovesti u središte pažnje. 

Velike gospodarske štete

Budući da se posljednja snažna solarna oluja dogodila prije više od tri desetljeća, mogli bismo biti blizu sljedećeg incidenta koji bi mogao uzrokovati velike prekide. A to bi pak moglo dovesti do ogromnih šteta na elektronici i gubitka prihoda od nestanka interneta.

Javni podatkovni centri i centri za kolokaciju širom svijeta
Javni podatkovni centri i centri za kolokaciju širom svijeta

Magazin Forbes procjenjuje da bi samo američko gospodarstvo zbog prekida internetskih veza moglo gubiti 7,2 milijarde dolara dnevno. Na globalnoj razini, od početka incidenta do popravka svih kvarova i vraćanja sustava u normalu, gubitak bi se na kraju računao u trilijunima.