Što Amerikanci rade u "fušu": najpopularniji su prijevoz i dostava, najbolja zarada na – OnlyFansu

Iako najviše Amerikanaca kao dodatni posao bira dostavu hrane i namirnica ili pak povremeni taksi prijevoz, najviše zarađuju oni koji vlastiti "škakljivi" sadržaj prodaju na platformi za odrasle

Sandro Vrbanus petak, 23. veljače 2024. u 15:07

Neovisni američki servis za olakšavanje prijave poreza na dohodak, Keeper, objavio je zanimljivu statistiku o tome kako se građani SAD-a snalaze da bi poboljšali svoj kućni budžet i "spoje kraj s krajem". Analiza se fokusira na prihode ostvarene putem dodatnih poslova koje, uz one klasične, obavljaju korisnici njihove aplikacije. Prema nekim anketama, kažu, oko 40% Amerikanaca na taj način zarađuje "sa strane", bilo da je riječ o radu na ugovor za jednog naručitelja, freelance angažmanu ili pak radu za neku od popularnih digitalnih platformi.

Rezultati ove analize dobiveni su na temelju 2.200 korisnika Keepera, koji su prijavili dodatni izvor prihoda od samostalnog rada, bilo da su samozaposleni ili imaju stalnog poslodavca, a zarađuju i "u fušu". Uzorak pokriva 44 američke savezne države.

Dostava i taksi

Kao najčešći dodatni izvori prihoda u velikoj većini saveznih država ističu se digitalne platforme dostavu hrane. Najpopularnijim se tako pokazao DoorDash, plasiravši se na prvo mjesto u 21 saveznoj državi. Slijedi ga platforma za taksi prijevoz Uber, koja prednjači u 15 američkih država. Među radnicima je popularna i aplikacije za dostavu namirnica iz trgovina, Instacart.

Najpopularnije digitalne platforme po saveznim državama 📷 Keeper
Najpopularnije digitalne platforme po saveznim državama Keeper

No, nakon nje, na četvrtom mjestu prema broju korisnika koji tamo zarađuju, smjestila se poznata platforma, većinom korištena za prodaju sadržaja za odrasle, OnlyFans. Ona je ujedno i najpopularniji izvor dodatnog prihoda za korisnike u saveznoj državi Iowi, gdje od pretplata na OnlyFans zarađuje više ljudi nego što ih vozi za DoorDash ili Uber.

No, pogledamo li popis iz druge perspektive, pa poredamo navedene platforme prema medijalnoj zaradi, dobiva se sasvim druga slika. U tom je slučaju OnlyFans najlukrativniji dodatni posao, sa srednjim ostvarenim godišnjim prihodom od gotovo 5.000 dolara. Medijalni prihod povremenih vozača za Uber je tek nešto viši od 2.000 dolara, a u slučaju DoorDasha iznosi nešto više od 2.600 dolara.

U top 10 najpopularnijih dodatnih izvora prihoda smjestili su se i, primjerice, aplikacija za njegu i šetanje kućnih ljubimaca Wag!, rad u Walmartu te ostale dostavne i prijevozničke platforme (Lyft, Shipt, AmazonFlex, GrubHub) za koje se može raditi u slobodno vrijeme.

Top 10 platformi za dodatnu zaradu u SAD-u
Platforma Medijalni godišnji dohodak
1. DoorDash 2.636 USD
2. Uber 2.092 USD
3. Instacart 3.445 USD
4. OnlyFans 4.995 USD
5. GrubHub 3.085 USD
6. AmazonFlex 3.229 USD
7. Lyft 1.551 USD
8. Walmart 3.677 USD
9. Shipt 2.540,5 USD
10. Wag! 1.756 USD