Trošenje novca na "loot" ne utječe na mentalno zdravlje i stres

Velika međunarodna studija ispitala više od 2500 igrača iz 51 zemlje o njihovim navikama potrošnje i dobrobiti u vezi s kupovanjem loot boxa

Mladen Smrekar srijeda, 17. kolovoza 2022. u 21:55

Takozvani "loot boxovi" sve su važnije u raspravama o učincima igranja videoigara. Međutim, naše razumijevanje načina na koji trošenje novca utječe na mentalnu dobrobit i ponašanje je ograničeno, pišu autori studije koju objavljuje Royal Society Publishing.

Traženje dokaza

Kako bi došli do više podataka, oni su ispitali više od 2500 igrača iz 51 zemlje o njihovim navikama trošenja novca i blagostanju. Pritom su ponašli iznimno jake dokaze o vezi između potrošnji novca na loot i problematičnog kockanja.

Kupovina nagradnih kutija povezana je sa simptomima problematičnog kockanja i pretjeranog igranja
Kupovina nagradnih kutija povezana je sa simptomima problematičnog kockanja i pretjeranog igranja

Istovremeno, ističu istraživači, nisu uočeni nikakvi dokazi o bilo kakvoj povezanosti kupovanja loot boxa s mentalnim blagostanjem ili psihološkim problemima. 

Rezultati istraživanja

Sva dosadašnja istraživanja sugerirala su dosljednu korelaciju između potrošnje na nagradne kutije i problematičnog kockanja; međutim, malo istraživanja bavilo se korelacijom s mentalnim blagostanjem.

Istraživači su procijeniti vezu između kupovanja loot boxa, pretjeranog igranja, problematičnog kockanja, mentalnog blagostanja i psihološkog stresa
Istraživači su procijeniti vezu između kupovanja loot boxa, pretjeranog igranja, problematičnog kockanja, mentalnog blagostanja i psihološkog stresa

Rezultati istraživanja ukazuju kako igrači koji troše novac na nagradne kutije istovremeno više troše na niz drugih digitalnih kupnji. Postoje i iznimno jaki dokazi koji upućuju na to da je kupovina loot boxa povezana i sa simptomima problematičnog kockanja i simptomima pretjeranog igranja, pri čemu problematični kockari troše više na kutije za plijen od onih koji pokazuju manje simptoma. 

Mentalno blagostanje

S druge strane, igrači koji raspolažu s više novca i manje su skloni pretjerivanju u igranju imaju više razine mentalnog blagostanja, pokazala je analiza.  No, mada postoje čvrsti dokazi koji upućuju na višu razinu problematičnog i ovisničkog kockanja među onima koji novac troše na loot, nema dokaza koji upućuju na bilo kakve razlike u mentalnom blagostanju ili psihološkim problemima među različitim skupinama igrača. 

Tko više novca daje za nagradne kutije, općenito više troši na digitalnu kupovinu
Tko više novca daje za nagradne kutije, općenito više troši na digitalnu kupovinu

No, zato su uočili nešto drugo: pojedinci koji više troše na kutije za plijen istovremeno više novca izdvajaju za druge vrste digitalne kupovine, bila riječ o igrama ili šopingu općenito. 

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

3 - smjerni podni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

35Hz – 30kHz, 90dB, 116dB, 200W, 8 ohma, 28 mm aluminijski visokotonac, za srednje do velike prostorije.

10.998 kn 1.459,69 € 14.100 kn Kupi

TWS party zvučnik

SHARP PS-919BK

14 sati reprodukcije, višebojni svjetlosni show s različitim načinima rada, 130W RMS, Bluetooth, IPX5.

899 kn 119,32 € Kupi