Loš posao u Photoshopu osramotio britansku kraljevsku obitelj

Jedna od najpoznatijih obitelji na svijetu, ona koja vlada monarhijom Ujedinjenog Kraljevstva, objavila je očigledno digitalno manipuliranu fotografiju. Loše retuširanje dovelo je i do reakcije izdavača

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. ožujka 2024. u 17:55

Britanska kraljevska obitelj je, htjela to ili ne, pod velikim povećalom javnosti što god da radila. Bile to njihove privatne ili službene aktivnosti, sve se prati do u detalje, pogotovo u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje poprilično drži do svoje monarhije. Nedavno je tako bilo objavljeno da će se princeza od Walesa, Kate Middleton, nakratko povući iz javnosti kako bi otišla na "operativni zahvat na abdomenu". Nikakvi detalji o njezinom zdravstvenom stanju nakon toga tjednima nisu stizali u javnost, pa su se brojni građani na društvenim mrežama počeli pitati što se događa s mnogima omiljenom princezom.

Neizbježne teorije zavjera

Oni revniji, s viškom slobodnog vremena, već su na X-u i ostalim platformama počeli razvijati najrazličitije teorije zavjera – od toga da je na pomolu razvod od budućeg kralja Williama, preko toga da je operacija teža i ozbiljnija nego što su nam to službeno dali naslutiti, pa sve do onih neizbježno suludih, u kojima je princeza Kate nestala, pobjegla, umrla ili joj se dogodilo nešto zdravstveno vrlo ozbiljno, što bi imalo posljedice na cijelu monarhiju.

Vjerojatno kako bi umirili javnost, na službenim računima princeze i princa od Walesa na društvenim je mrežama ove nedjelje objavljena čestitka za Majčin dan. Na priloženoj fotografiji nalazi se princeza sa svoje troje djece, svi su sretni i razdragani, ali najvažnije – ona izgleda zdravo i nasmijano. No, tek tu je počeo "cirkus".

"Privatni istražitelji", koji su do sada bili ogrezli u teorijama zavjere, počeli su analizirati objavljenu fotografiju, pa na njoj otkrili tragove prilično lošeg fotošopiranja. Kao i većina PR fotografija, i ova je očekivano bila dotjerana, "ispeglana", a s nje su uklonjene nepravilnosti ili neželjeni detalji. No, na nekoliko mjesta službeni se fotograf (ili netko drugi) zaigrao s alatima za kloniranje, pa ostavio očite nepravilnosti. Ne treba niti spominjati da je sve to podiglo špekulacije na novu razinu – oni koji su smatrali da s britanskom princezom nešto nije u redu, sada su u to postali "sigurni". Fotografija je manipulirana, tko zna kada je nastala, možda je i AI generirana… društvene su mreže izrodile mali milijun "objašnjenja".

Uklonjena iz arhiva

No, da je stvar izmakla kontroli pokazalo se početkom radnog tjedna. Ugledne novinske agencije kao što su Reuters Associated Press, AFP, pa i repozitorij Getty, uklonili su spornu fotografiju iz svojih arhiva, navodeći kako je riječ o (pretjerano) digitalno izmijenjenoj fotografiji, što se kosi s njihovim novinarskim principima.

Originalnu fotografiju možete vidjeti u umetnutoj objavi s X-a, a u nastavku donosimo istaknute, loše fotošopirane, detalje.

Nakon cjelodnevnog  kritiziranja kvalitete digitalne manipulacije ove fotografije, reagirali su ponovno iz kraljevske obitelji. Na društvenim mrežama osvanula je objava: "Poput mnogih amaterskih fotografa, povremeno i ja eksperimentiram s uređivanjem. Želim se ispričati zbog bilo kakve zabune koju je izazvala obiteljska fotografija koju smo jučer podijelili. Nadam se da su svi koji slave imali sretan Majčin dan. C".

Potpis "C" očito sugerira da je to napisala osobno princeza Catherine (Kate) Middleton. Kakve li će ovo internetske teorije pokrenuti, tek ćemo vidjeti u narednim danima.

Anketa Glasanje do 18.3.2024. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: