Bug vam pomaže da postanete uspješni developeri

Vratili smo se korijenima i u novom broju bavimo se programskim jezicima, programiranjem i temeljnim odlukama koje svaki developer mora donijeti pri izboru svoje daljnje specijalizacije

Miro Rosandić petak, 29. studenog 2019. u 15:50

Uz izdavaštvo, sve se više bavimo organiziranjem raznih stručnih skupova. Mnogo je tih događanja, čak im ni točan broj na godišnjoj razini ne bih znao reći ovako iz glave, a za kraj ove godine pripremamo naš najambiciozniji projekt do sada, i to namijenjen, ni manje ni više nego – programerima! Iskoristili smo zgodnu mogućnost da za naziv konferencije uporabimo standardni programerski termin, odnosno naredbu “debug”, koja se istovremeno može doživljavati i kao izvedenica spojenih riječi developer/bug.

Debug je bio izravni povod da i ovomjesečni Bug tematski podrži događanje koje organiziramo, pa je tako cijela tema broja posvećena – programiranju i programerima. Gotovo da nas pere nostalgija jer kad radimo ovakve “fundamentalne” teme, jako to podsjeća na prve godine. Kao autora angažirali smo Tomislava Tipurića jer smo htjeli da tekst ne piše samo osoba kojoj je programiranje blisko, već da autor dobro poznaje svijet developera, radna okruženja od startupa do multinacionalnih kompanija, i da je u tijeku sa svim aktualnim trendovima. Tomislav se odlično snašao, uspio je dodavanjem raznih pričica koje su povezane se temom tekst učini živahnim i zanimljivim za čitanje, da ne izgleda kao neka dosadna skripta. Tema je namijenjena početnicima i onima koji se već educiraju ili možda i rade, ali se još traže i razmišljaju kako se dalje profesionalno razvijati. Vidjet ćete da je ovo jedna od najopširnijih tema broja u posljednje vrijeme, a dogovorili samo već da će dobiti nastavak u obliku posebnih osvrta na specifične teme, bitne i zanimljive profesionalnim developerima.

Kolega Petric nedavno je bio na Web Summitu 2019 u Lisabonu, kultnoj tehnološkoj konferenciji, koja je dostigla gigantske proporcije. Čak 70.000 posjetitelja (dvostruko više nego prošle godine), broj je koji je teško pojmiti, moglo je poslušati 1.200 (?!) govornika na 22 različite pozornice. Veličina i organizacija su impresivni, ali pokazalo se da je sve zajedno vrlo malo okrenuto tehnologiji, više je… No, pa neću vam sve prepričati, pronađite reportažu i saznajte što je sve Petric čuo, saznao i kako se proveo u turistima beskrajno omiljenom Lisabonu.

Kao i uvijek, opet imamo jako puno hardverskih recenzija. Na prvo mjesto Denis je istaknuo novi AMD-ov procesor Ryzen 9 3950X, a među nekoliko recenziranih grafičkih kartica najviše ga se dojmila XFX RX 5700 XT RAW II, koja dolazi u neobičnom crnom izdanju, koje izgleda vrlo efektno.

Značajan prostor posvetio je Denis opisu memorijskih modula Corsair Dominator Platinum RGB, koje imaju posebno kvalitetno (uza sve ostalo) riješenu rasvjetu i upravljanje s njom. Te RGB LED-ice znaju ići na živce našim forumašima, što je potpuno besmisleno. Mogu iz prve ruke reći da me baš veseli gledati kako tu i tamo ponešto svjetluca u mojem novom kućištu, koje sada, nakon zaista dugo vremena, ne držim više ispod stola, već NA stolu, odmah kraj monitora. Samo zato što je dijelom prozirno i lijepo se vidi unutrašnjost.

Danny je opisao najnoviji model headseta HyperX Cloud Alpha S, više manje ga je nahvalio, a to je ujedno početak audio bloka u ovom broju. Seriju opisa zvučnika i pojačala završavamo opisom vrlo jeftinog rješenja za sve one koji nemaju televizor s DVB-T2 receiverom pa moraju tražiti neko pomoćno rješenje ili ne biti cicije i kupiti lijepo novi televizor.

Microsoft priprema čudesno unaprijeđen Flight Simulator 2020, a o čemu se radi, piše Drago. I za kraj smo vam priredili tradicionalni vodič za kupnju božićnog dara za vašeg omiljenog geeka, što znači da nešto možete darovati i sami sebi.

U prosinačkoj nagradnoj igri čitatelji Buga mogu osvojiti atraktivan pametni sat Garmin Fenix 6 PRO!

Detalljan sadržaj novog broja možete pogledati ovdje, a Bug 325 od danas se nalazi na svim kioscima.