Elon Musk preuzima Twitter. I što ćemo sad?

U jednoj od najvećih akvizicija u tehnološkom svijetu ikada, Elon Musk preuzet će Twitter i učiniti ga privatnom kompanijom. Što s njim namjerava i koliko će u tome uspjeti?

Sandro Vrbanus utorak, 26. travnja 2022. u 10:31

"Učinit ću Twitter platformom za slobodno izražavanje, dostupnu svima", možda je najvažnije obećanje koje je Elon Musk dao kada je kretao u akciju akvizicije Twittera. Svatko je ovo obećanje mogao protumačiti kako je htio – neki u njemu vide nadu da će s Twittera nestati vječni trolovi i botovi, nadaju se da će ova društvena mreža postati zdravije i čišće mjesto, dok drugi u tom obećanju vide problem. Naime, ako se slobodno mogu izražavati svi, onda valjda može i – Donald Trump, vjerojatno najpoznatiji tviteraš koji je s mreže izletio zbog "poticanja na nasilje", uz prilično labavo (i, da se ne lažemo, ispolitizirano) pridržavanje Twitterovih pravila korištenja.

Vraća li se Trump?

I što sad? Musk je posegnuo duboko, duboko u džep, u njemu pronašao 44 milijarde dolara, i kupio si novu igračku, od koje želi stvoriti idealnu društvenu mrežu. Tamo bi dobrodošli bili svi "ljudi", najavio je, dok će se zadnjim snagama boriti za to da se s platforme uklone botovi. "Čekaj, pa to znači da će se vratiti i Trump?", zapitao se mnogi zaposlenik Twittera ovih dana. Pa ako tako grozna osoba može biti tu, i imati slobodu govora, onda može svatko? "Da", odgovorio bi Musk vjerojatno, tvitajući s toaleta (kako i sam priznaje da često čini)…

Usput, sam Trump rekao je kako se na Twitter ne misli vratiti, čak i ako mu dozvole. Olakšanje je to nekima, ali opet, zapitajte se – kada je Trump zadnji puta izustio istinu? Misli li ponovno lagati o izbornoj krađi na Twitteru? Neka mu, i to je sloboda govora… Kad se tako pogleda, jasno je da će Musk imati vrlo izazovan zadatak u balansiranju pravila korištenja i provođenja svoje "apsolutističke slobode izražavanja", sa stavovima javnosti, bila ona "lijeva" ili "desna", konzervativna ili liberalna, boomerska ili GenZ-ovska.

Zaposlenici se bune

Nije stoga čudo da od jučer unutar Twittera, kako prenose neki mediji, tinja nezadovoljstvo i javljaju se tihe pobune zaposlenika koji ne žele raditi za Muska. Stvar je toliko ozbiljna da je uprava na nekoliko dana stopirala sve nadogradnje i zakrpe koje bi inače redovno bile puštane iz developmenta u produkciju – kako neki nezadovoljni zaposlenik ne bi tamo pustio neželjeni kod i naštetio društvenoj mreži.

Neki "mrze Muska", neki ne žele promjene, nekima Musk jednostavno ide na živce – no, teško je načelno se usprotiviti njegovoj ideji o slobodi govora i potrebi da se ta sloboda poštuje, jer je "ona temelj funkcionalne demokracije". Ne sviđa vam se što netko govori ili tvita? Tu je gumb "unfollow" ili pak "mute". U svakom je slučaju bolje da se utišavanjem služe sami korisnici, biraju koga će pratiti i čitati, nego da to čini sama platforma.

Našli ste se uvrijeđenima? U redu, ali to ne znači da se automatski u pravu, rekao bi još jedan utjecajni tviteraš, Ricky Gervais.

Obećanja, obećanja…

A što čeka nas ostale, koji se ne bavimo politikom i ne izlazimo iz okvira civiliziranog diskursa? Musk je najavio da će Twitter (napokon) dobiti tipku "edit" za uređivanje već objavljenih tvitova, verificirati sve ljude koji se mrežom služe, i očistiti je od vojske botova koji pokušavaju progurati svoju agendu – bila to neka prevara, agitiranje za političare ili slično. Uspije li samo u ovom potonjem, Twitter će za prosječnog tviteraša postati bolje mjesto. Ostane li vjeran sebi i mikroblogingu u 280 znakova, a prestane eksperimentirati s funkcijama koje su popularne drugdje, kao što su Instagramovi Stories/Fleets ili Clubhouseovi Spaces, tim bolje.

Najavio je Musk i da će algoritam, koji odlučuje o prikazu sadržaja pojedinom korisniku, učiniti javnim, ali to bi morao učiniti bilo tko, barem prema najnovijim pravilima koje će donijeti Europska unija.

Što se samog Twittera tiče, on bi od svega mogao profitirati. Jednom kada više ne bude u obvezi objavljivati svoje financijske rezultate svakog kvartala i zadovoljiti apetite Wall Streeta, možda se zaista posveti tome da postane istinski kvalitetna platforma, makar time doveo u pitanje svoju opstojnost. To bi bilo ono što svijet treba, čak i ako, ruku na srce, to baš i ne zaslužuje.