EU će od internetskih platformi zahtijevati da svoje algoritme učine transparentnima

Ovim se prijedlogom želi detaljnije regulirati poslovanje internetskih divova te zaštititi europske građane od nepoštenih praksi i neovlaštenog korištenja njihovih podataka

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. travnja 2022. u 09:05

Europski je parlament s Vijećem ovoga petka, nakon čak 16 sati, zaključio pregovore o novoj europskoj regulativi za moderno doba i poslovanje na Internetu. Europski Akt o digitalnim uslugama (Digital Services Act), čiji je tekst sada finaliziran, ima za cilj stvoriti sigurno i otvoreno digitalno okreuženje za korisnike, kao i ravnopravno tržište za kompanije koje posluju u digitalnoj domeni.

Primarna svrha ove regulative jest zaštititi kupce od krivotvorenih proizvoda, krađe podataka, kao i ostalih štetnih proizvoda i usluga. Neke od prihvaćenih odredbi obuhvaćaju, primjerice, obvezu brzog uklanjanja ilegalnog sadržaja s društvenih mreža kroz transparentan sustav "prijave i akcije", zaštitu slobode izražavanja te zahtijevaj odgovornije ponašanje internetskih platformi.

Transparentni algoritmi

Osim toga, od velikih društvenih mreža, poput Twittera i Facebooka, Europska unija će zahtijevati da s njima i svim državama članicama podijele informacije o tome kako funkcioniraju algoritmi za prikaz i preporuku sadržaja korisnicima. Korisnicima će morati biti omogućeno i da se suprotstave odlukama moderatora na tim platformama.

Velike platforme i tražilice morat će također prolaziti kroz reviziju načina na koji donose odluke i umanjuju rizike za korisnike, morat će implementirati mehanizme za brzu prilagodbu u slučajevima velikih kriza koje utječu na javnu sigurnost i zdravlje, a jedan od ključnih elemenata Akta o digitalnim uslugama jest i zaštita maloljetnika te strogo ograničavanje korištenja privatnih podataka za plasiranje ciljanih oglasa.

Krajnjim korisnicima morat će biti dostupna i transparentna objašnjenja o tome kako i zašto im se određeni sadržaj preporučuje. Na izbor će morati imati i najmanje jednu opciju algoritamskog preporučivanja sadržaja koja nije vezana uz profiliranje samih korisnika. Ciljano oglašavanje vezano uz osjetljive privatne podatke (religija, nacionalnost, seksualna orijentacija i slične) bit će zabranjeno.

Na korak od usvajanja

U slučaju nepoštivanja odredbi ovog Akta, internetskim kompanijama prijetit će kazne u visini do 6% njihovih godišnjih prihoda na svjetskoj razini. U slučaju vrlo velikih platformi, onih koje imaju preko 45 milijuna korisnika, Europska komisija imat će pravo izravno zahtijevati da se prilagode određenim pravilima.

Sada, kada je postignut politički dogovor o finalnom tekstu regulative, nju još formalno trebaju potvrditi Europska komisija i Europski parlament. Potom bi trebala stupiti na snagu i početi se primjenjivati 15 mjeseci nakon datuma donošenja, ili 1. siječnja 2024. godine (ovisi što je kasnije).

📢 Do 12 rata bez kamata

TOP!

ACER GAMING

Acer Nitro 5 ili Predator Helios 300, do 32 GB RAM-a.

7.069kn 938,22 € Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

KINGSTON

Kingston Fury Beast i Renegade memorija 16-32GB.

629kn 83,48 € Kupi

📢 HIT cijena!

TOP!

LOGITECH

Fantastična ponuda uredske i gaming periferije!

199kn 26,41 € Kupi


IPX7 in-ear slušalice

JBL Live Free NC+ TWS

Aktivno uklanjanje buke, TalkThru, Ambient Aware, do 21 sati reprodukcije, Dual Connect + Sync, 20Hz – 20kHz, 96dB, 16 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

ANC on-ear slušalice

JBL Live 460NC

Bluetooth, TalkThru, Smart Ambient, Hey Google, Alexa, do 50 sati reprodukcije, 20 Hz – 20 kHz, 96 dB, 32 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi