Konferencija digitalnih stvaralaca privukla stotine posjetitelja i makera

U subotu je u Tehnološkom parku Zagreb održana pva Konferencija digitalnih stvaralaca u organizaciji udruge IRIM – Croatian Makers

Sandro Vrbanus subota, 19. svibnja 2018. u 19:00

U Tehnološkom parku Zagreb ove je subote održana prva nacionalna Konferencija digitalnih stvaralaca, okupljanje školaraca, entuzijasta, uradi-sam makera, ali i profesionalaca iz "digitalne" branše. Organizator konferencije je udruga IRIM – Croatian Makers koja je, podsjećamo, na nacionalnoj razini zaslužna za uvođenje robotike, micro:bita, a po novome i 3D printera u obrazovani proces i knjižnice. Na tome IRIM neće stati, pa su već za sljedeću godinu najavili i lansiranje prvog hrvatskog satelita.

Zagrebačka konferencija privukla je stotine posjetitelja, mahom djece i mladih, koji su mogli razgledavati na desetke vrlo kvalitetnih školskih projekata iz sfere robotike, programiranja, Interneta stvari, i općenito digitalnih kreativnih uradaka. Bili su tu i poznati komercijalni projekti poput MAKERBuina, 3D pisača domaće izrade, te prikaza vrlo naprednih robotskih tehnologija koje se mogu koristiti za zabavu ali i za posao.

Osim razgledavanja projekata i druženja s njihovim kreatorima, posjetitelji su mogli poslušati i zanimljiva predavanja koja su, primjerice, održali Nenad Bakić (osnivač IRIM-a), direktor svjetske neprofitne Zaklade Micro:bit Gareth Stockdale, te domaći startupaši Miroslav Vrankić, Matija Kopić i Albert Gajšak.

Djeca su, pak, tijekom cijeloga dana mogla sudjelovati na, naravno besplatnim, radionicama programiranja micro:bita ili osnova robotike, a kroz natjecanja su mogla osvojiti i nagrade. Croatian Makers pokret već je do sada ušao u gotovo sve osnovne škole i ukupno dosegao gotovo 50.000 učenika koji su se okušali u programiranju, robotici i drugim STEM aktivnostima.