MS Build 2023: umjetna inteligencija u fokusu za Bing, Windowse i developere

Developerska konferencija Microsoft Build otvorena je ovoga utorka uz, očekivano, pregršt najava novih tehnologija, softverskih dodataka te developerskih alata usko povezanih s umjetnom inteligencijom

Sandro Vrbanus utorak, 23. svibnja 2023. u 22:54

Kao i nedavna Googleova, i Microsoftova developerska konferencija na svojem je otvaranju dobila glavnu temu, oko koje će se razvijati sva naredna događanja. Dakako, ta tema je umjetna inteligencija, a novitete na kojima su radili proteklih mjeseci predstavio je CEO kompanije, Satya Nadella, na prvom keynoteu ovogodišnjeg MS Builda.

Microsoft će nastaviti surađivati s organizacijom OpenAI na integriranju dodataka s generativnom umjetnom inteligencijom i developerskih alata u sve veći broj svojih usluga i proizvoda. Bing, Windowsi, paketi Microsoft 365 i Dynamics 365 i Power Platform – svi će oni biti osnaženi AI-jem na ovaj ili onaj način. Nadella to opisuje kao put prema "stroju iz snova", koji je u stanju primati naredbe prirodnim jezikom te izvršavati ih onako kako je korisnik poželio. Samim time, iz korijena će se promijeniti način razvoja i korištenja softvera.

50 noviteta za developere

U sklopu keynotea istaknuto je 5 glavnih noviteta oko kojih će se vrtjeti budućnost Microsoftovih proizvoda, no ukupno će tijekom Bulda biti predstavljeno njih čak 50.

Bing – tražilica će biti usko integrirana u ChatGPT, što znači da će najpopularniji AI chatbot na svijetu moći pretraživati web, paralelno s dosadašnjim mogućnostima. Jednako tako integrirana će biti podrška za pluginove, pa će jedan te isti dodatak moći funkcionirati kako u Bing Chatu tako i u ChatGPT-u. Iste funkcije doći će i u preglednik Edge, koji će tako početi kombinirati pretraživanje web stranica uz analizu koju omogućava AI, sve uz vanjske dodatke koji će mu dati brojne mogućnosti interakcije s ostalim servisima – od pametnog pomoćnika u kupovini, pa do pravnih savjeta i tome slično.

Windows Copilot – novi pametni pomoćnik smjestit će se u bočnu traku Windowsa 11 i omogućit će personaliziranje i optimiziranje OS-a, pretraživanje opcija, nudit će pomoć pri izradi dokumenata svih vrsta i oblika, kao i druge napredne opcije, sve uz jednostavne tekstualne promptove. Copilot za Windowse surađivat će sa svim aplikacijama unutar OS-a i moći će izvršavati zadatke, za koje bi korisniku inače trebalo daleko više vremena.

Prvi bi korisnici ovaj dodatak u svojim Windowsima 11 trebali vidjeti već u lipnju, za početak u obliku testnog previewa.

Copilot stack – softverski paket koji će omogućiti developerima izradu vlastitog kopilota za bilo koju vlastitu aplikaciju te u nju integrirati opcija iz ChatGPT-a, Bing Chata, i ostalih alata.

Azure AI Studio – novi alat za developere omogućit će kreiranje novih AI alata i njihovo treniranje, sve na siguran i odgovoran način u poznatom Azure okruženju. Developeri će moći na ovu platformu dodati svoje podatke i modele, ali koristiti i postojeće, kako bi svojim korisnicima omogućili nova iskustva – sve temeljeno na AI chatu, odnosno tekstualnoj interakciji koja se ostvaruje prirodnim jezikom.

Microsoft Fabric – potpuno novi proizvod koji objedinjuje mogućnosti analize podataka, pohranu istih, upravljanje podacima ali i poslovni model za iskorištavanje tih podataka. U Microsoftu vjeruju kako je ova platforma najznačajniji alat za rad s podacima još od pojave SQL-a, budući da će objediniti mnoge funkcije tog alata, uz neizbježnog AI pomoćnika, koji će upravljanje, analizu i prezentiranje podataka učiniti lakšim.

Više o preostalih 45 noviteta, primarno namijenjenih developerima i razvoju aplikacija uz i s AI-jem, Microsoft će otkriti u naredna tri dana, koliko traje ovogodišnja konferencija MS Build.