Najvažnije najave s konferencije Google I/O: AI, AI, AI, pa nešto malo hardvera

Google je ovoga tjedna otvorio svoju developersku konferenciju I/O pompoznim najavama novih dodataka u brojnim uslugama, a velika većina njih oslanja se na umjetnu inteligenciju

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. svibnja 2023. u 23:30

Google je otvorio developerski konferenciju I/O opsežnim keynoteom, u kojem su najavili vrlo širok raspon novih tehnologija, dodataka postojećim uslugama i funkcionalnosti svoje tražilice, a fokus je – kako se i očekivalo – bio na umjetnoj inteligenciji. Sundar Pichai toliko je puta u svojem govoru spomenuo AI, da je to odmah postalo svojevrsni internetski meme.

No, među očekivane se najave širenja mogućnosti internetske tražilice i javne dostupnosti chatbota Bard bez liste čekanja (nažalost ne i u Hrvatskoj, za sada), bilo je tu i nekih zanimljivih noviteta, kakve još nismo vidjeli od Googleovih konkurenata.

Bard i PaLM

Aplikacija Google Photos tako će u novoj verziji dobiti "Magic Editor", funkciju pametnog uređivanja fotografija uz pomoć generativne umjetne inteligencije (za što je zadužen Adobeov AI sustav). Tu je i novi jezični model PaLM 2, brži i efikasniji od dosadašnjega, a upravo na njemu zasnivaju se gotovo svi predstavljeni sustavi koji koriste razumijevanje i procesiranje prirodnog jezika.

Bard će dobiti i podršku za multimodalne upite, pa će mu se kao "zadaci" moći davati i u obliku slike, a nakon toga će raditi i s jezičnim i generativnim ilustratorom kako bi korisnicima pružio sasvim nova iskustva generiranja kreativnih uradaka. Bard će, uz ovaj model, dobiti podršku za 40-ak jezika, a njegove će sve brojnije mogućnosti postati sveprisutne u Googleovim proizvodima i uslugama, s vremenom.

Uz pametni chatbot s generativnim AI dodacima te model koji se bavi procesiranjem jezika, Google je otvorio i pristup do svojeg glazbenog generativnog modela Music LM, pa se i njega može isprobati – doduše, u ograničenoj verziji.

Tražilica i ured

Najpoznatiji Googleov proizvod, internetska tražilica, proširuje se dodatkom Search Labs, koji će biti dostupan putem Chromea na desktopu ili putem Googleove mobilne aplikacije. Ova će sekcija, također ukorijenjena u AI tehnologijama, donijeti proširene rezultate pretraživanja, kombinirane s umjetnom inteligencijom kreiranim odgovorima na pitanja korisnika. U slučaju da se upit tiče programiranja, AI će nuditi i pomoć pri ispravljanju ili unaprjeđenju koda.

Uredski paket aplikacija Workspace proširen će biti, pogađate – umjetnom inteligencijom. Ona će u ovom slučaju pomagati pri svakodnevnim zadacima, poput pisanja tekstova, odgovaranja na e-mailove, analize podataka, provjere pravopisa, vizualizacije sadržaja i sličnima. Sve to uskoro će biti dostupno u eksperimentalnom programu Workspace Labs.

Android

Novi mobilni OS Android 14 donijet će – znate već – umjetnu inteligenciju za stvaranje jedinstvenih pozadinskih slika, pomoć pri pisanju poruka, a više od 50 stock aplikacija dobit će podršku za velike ekrane na tabletima ili preklopnim mobitelima, u kojima Google također ima što za ponuditi.

Hardver

Najavljen je tako i službeno nedavno gotovo potpuno razotkriveni preklopni mobitel Google Pixel Fold, njihov prvi takav uređaj, sa 7,6-inčnim ekranom u potpuno rasklopljenom stanju. Predstavljen je i klasični mobitel Google Pixel 7a, čiji je glavni adut dodatno unaprijeđeni i povećani senzor glavne kamere.

Nadalje, najavili su i dolazak na tržište 11-inčnog tableta Google Pixel Tablet, s pripadajućim dockom i ugrađenim Chromecastom. Više o svim ovim uređajima zasigurno ćemo doznati u narednim danima i tjednima, kad počnu stizati u ruke prvim recenzentima i korisnicima.

Iz Googlea su cijelu uvodnu točku programa konferencije I/O, s preko stotinu novih najava, saželi u manje od 10 minuta ovdje: