Googleov Bard promijenio ime u Gemini, dostupan i na pretplatu

Nije niti zaživio kako spada, a Googleov AI chatbot već je dobio i prvi rebranding, pa ga više nećemo zvati Bard, već Gemini, prema velikom jezičnom modelu koji ga i pokreće

Sandro Vrbanus petak, 9. veljače 2024. u 13:04

Neobičan potez objavljen je iz Googlea. Tek nešto više od pola godine po službenom predstavljanju AI chatbota Bard, odlučili su mu – promijeniti ime. Evo kako to sami pojašnjavaju: "Naša misija s Bardom uvijek je bila pružiti vam izravan pristup našim AI modelima, a Gemini predstavlja našu najsposobniju obitelj modela. Kao odraz toga, Bard će sada biti poznat samo kao Gemini".

Gemini je, podsjetimo, veliki jezični model koji stoji iza teksutalnih mogućnosti Barda, odnedavno je službeno dobio podršku za hrvatski jezik i dostupan je u gotovo cijelom svijetu. Uz promijenjeno web sjedište (nekada bard.google.com, sada gemini.google.com), chatbot je dobio i još napredniji model, Ultra 1.0, i to u izvedbi Gemini Advanced.

Tu je i pretplata

Potonja se varijanta chatbota može koristiti samo uz pretplatu, pa je zbog svojegnovog pristupa umjetnoj inteligenciji Google pokrenuo i to: pretplatnički paket Google One AI Premium Plan, po cijeni od 22,99 eura mjesečno, uz prva dva mjeseca besplatnog probnog razdoblja. Za taj se iznos dobiva pristup najnaprednijem jezičnom modelu, brže izvođenje kompleksnih zadataka, 2 TB prostora za pohranu u oblaku, a uskoro i integracija Geminija u Gmail, Docs i ostale Googleove usluge u oblaku.

Time je i Google, kao i OpenAI i Microsoft, zagazio u područje plaćenog pristupa svojem AI chatbotu, po otprilike sličnoj cijeni.

Osim putem weba, Geminiju se sada može pristupiti i putem mobitela, i to unutar postojeće Googleove aplikacije za pretraživanje ili kroz Google Assistant. Na Androidu i iOSu ta će mogućnost biti uvedena postupno, u narednim tjednima, najavljeno je.