Apple zabranio macOS i iOS aplikacije koje rudare kriptovalute

Nova pravila za postavljanje aplikacija na App Store uključuju i vrlo eksplicitnu zabranu rudarenja kriptovaluta korištenjem hardvera Mac računala i iOS uređaja

Sandro Vrbanus utorak, 12. lipnja 2018. u 17:05

Tijekom prošlotjednoge konferencije WWDC Apple je developerima dao na korištenje prvu betu iOS-a 12, predstavio je macOS Mojave, a zajedno s time ažurirao je i pravila ponašanja za za deveopere i autore aplikacija za ove operacijske sustave. Jedna od promjena koja nije promovirana na sav glas otkrivena je u pravilima za postavljanje aplikacija na iOS i Mac App Store, a tiče se kriptovaluta.

Naime, u sekciji 3.1.5 (b) uputa za revidiranje aplikacija od sada stoji i da aplikacije ne smiju biti korištene za rudarenje kriptovaluta, osim u slučajevima kada se rudarenje odvija negdje drugdje, u oblaku. Rudarenje na samom uređaju, u pozadini otvorenih aplikacija, od sada će biti zabranjeno.

Osim ovog pravila, Apple je ponešto detaljnije pojasnio i što se sve u aplikacijama smije naći, a da je vezano uz kriptovalute. Tako je sasvim legalno imati aplikacije za trgovanje i pohranu kriptovaluta, a kada je riječ o procesima inicijalne javne ponude coina (ICO), tada svaka takva akcija prije uključivanja u aplikaciju mora imati odobrenje neke službene institucije koja stoji iza nje.

Dodatno, aplikacije korisnicima ne smiju nuditi kriptovalute u zamjenu za izvršavanje određenih radnji, kao što su preuzimanje drugih aplikacija, objave na društvenim mrežama i slično.