Autor dogecoina izvrijeđao ulagače u kriptovalute i ponudio par savjeta

Billy Markus, čovjek koji je iz šale stvorio meme kriptovalutu dogecoin i njome parodirao ostale kriptovalute, ima prilično kontroverzne stavove i ne boji ih se izraziti

Sandro Vrbanus srijeda, 18. svibnja 2022. u 06:00

Jedan od autora parodijske meme kriptovalute dogecoina, Jackson Palmer, lani je uzburkao duhove kada je cijelu tehnologiju i industriju kriptovaluta proglasio "desničarskom i hiperkapitalističkom". Njegov kolega u pokretanju dogecoina, Billy Markus, također ponekad ima kontroverzne stavove i ne boji ih se izraziti – a to čini obično na Twitteru pod nadimkom Shibetoshi Nakamoto.

Markus se tako ovih dana uključio u raspravu o velikom padu vrijednosti kriptovaluta te jednoj od glavnih tema, propasti coina luna i s njime povezanog stablecoina TerrraUSD, koji je izgubio svoje dolarsko "sidro" te potonuo daleko, čak 97%, ispod zacrtane vrijednosti od jednog dolara. Time je ovaj coin osiromašio brojne ulagače, a prema Markusu – oni su si sami krivi.

Korisni savjeti

Napisao je kako, prema njegovom dojmu, velika većina ulagača u kriptovalute uopće ne razumije niti osnove o tome kako tržište ili kriptovalute funkcioniraju. Prema onome što čita po društvenim medijima, "Shibetoshi" procjenjuje da barem njih 70% nema pojma o onome u što ulažu svoj novac. "Teško je imati inteligentnu, racionalnu i pristojnu zajednicu kada su uključene pohlepa i zabluda", zaključio je.

Da ne ostane sve na kritici kriptozajednice i mnoštva neupućenih ulagača, Markus je podijelio i svoje savjete za ulaganje. Oni se mogu primijeniti na svako ulaganje svojeg teško zarađenog novca, ne samo na kriptotržištu, a glase ovako:

  1. Istražujte. Zaista istražujte. YouTube videi pokretani pomamom za kriptom nisu istraživanje. Čitanje o fundamentima kriptovaluta i tržišta u pravilu jest.
  2. Koristite zdrav razum. Napravite plan i ne ulažite s emocijama.

Kad smo se već dotaknuli dogecoina, kriptovalute koja nikada nije ni trebala biti nešto značajno ili veliko, pogledajmo i kako se ona kreće. Svoj je vrhunac doživjela prije nešto manje od godine dana, kada se za jedan dogecoin plaćalo do čak 70 dolarskih centi. Od tada pad je, uz nekoliko kraćih razdoblja oporavka, gotovo pravilo. S posljednjim negativnim razvojem na tržištu kriptovaluta cijena dogecoina se strmoglavila na tek 7-9 centi.

Uspon i pad dogecoina, omiljene kriptovalute Elona Musk
Uspon i pad dogecoina, omiljene kriptovalute Elona Musk