Bitcoin se potpuno oporavio od šoka izazvanog napadom na Ukrajinu

Manje od tjedan dana trajala je panika izazvana mogućim svjetskim ratom ili raznim crnim scenarijima za kriptoinvestitore. Vrijednost bitcoina vratila se na razine iz sredine veljače

Sandro Vrbanus utorak, 1. ožujka 2022. u 12:23

Bitcoin je u 2022. godinu ušao s vrijednošću od oko 46.000 dolara, siječanj je završen na razinama od oko 35.000 dolara, da bi se sredinom veljače ponovno dogodio oporavak i povratak na razine s početka godine. Potom je na scenu stupila ruska invazija na Ukrajinu, što je ponovno spustilo vrijednost bitcoina za 10-ak tisuća dolara, no taj je šok (iako prilično velik) trajao kratko.

Brzi preokret trenda

Tko je "kupio dip", kupio je, jer se nakon samo pet dana najveća svjetska kriptovaluta ponovno vratila "u zeleno" – ovoga utorka njome se trži po cijenama višima od 43.000 američkih dolara.

Kratkotrajno "crvenilo" vezano za napad na Ukrajinu i brz oporavak
Kratkotrajno "crvenilo" vezano za napad na Ukrajinu i brz oporavak

Velika nesigurnost na svjetskim tržištima redovito za sobom povlači i volatilnost, što je možda najbolje vidljivo upravo na ovom dvomjesečnom kretanju vrijednosti bitcoina.

Gledano od početka godine bitcoin je i dalje u crvenom
Gledano od početka godine bitcoin je i dalje u crvenom

Nepredvidiva kretanja cijene bitcoina za sobom, kao i obično, vuku i kretanja cijene altcoina. Shodno tome, od ukrajinske krize oporavile su se i vrijednosti ethereuma, ripplea, cardana i ostalih velikih kriptovaluta, pa je najmanje njih prvih 30 prema CoinMarketCapu ovaj tjedan započelo s pozitivnim sentimentom trgovanja.

Bitcoin vrijedi više od rublja

Zanimljivo, usporedi li se tržišna kapitalizacija bitcoina, koja sada iznosi preko 820 milijardi dolara, s onom ruskog rublja – ispada da ruska valuta, koja je u slobodnom padu zbog ekonomskih sankcija, danas ukupno vrijedi manje od svih bitcoina zajedno. Bitcoina je do sada izrudareno 18,9 milijuna, a ukupna cirkulacija rublja, u usporedbi s time, iznosi oko 14,5 milijuna bitcoina.