Događa se i iskusnima: milijarder Mark Cuban žrtva prevare s kriptovalutama

Analitičari su prvo primijetili sumnjive transakcije s digitalnih novčanika u vlasništvu američkog poduzetnika, da bi se nedugo zatim doznalo da ih on nije inicirao

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. rujna 2023. u 12:27

Mark Cuban američki je poslovni čovjek, investitor, producent i sudionik poslovnog reality showa Shark Tank, u kojem procjenjuje valjanost poslovnih ideja inovatora i startupa. Prema Forbesu "težak" je oko 5,2 milijarde američkih dolara te vlasnik i suvlasnik nekoliko uspješnih kompanija. Velik je zagovornik kriptovaluta, ulagao je u više njih, pa bi se moglo reći da je riječ o iskusnom i verziranom trgovcu i ulagaču. No, niti takav nije imun na uobičajene prevarantske sheme, kao što pokazuje nedavni primjer.

Prije nekoliko dana, naime, analitičari su na blockchainu primijetili niz neobičnih transakcija, u kojima su velika sredstva otišla s jednog Cubanovog digitalnog novčanika. Držao je, naime, dio svoje kriptoimovine u različitim kriptovalutama, a s walleta je u nekoliko transakcija nestala veća količina ethereuma, tethera, USD coina i drugih tokena, ukupne vrijednosti oko 870.000 američkih dolara.

Kako je pokraden?

No, postavlja se pitanje kako je iskusni ulagač postao žrtvom krađe, odnosno zašto nije imao bolju zaštitu svoje milijunske kriptoimovine. Napad je potvrdio i sam Cuban, napisavši da je prevaren – instalirao je, naime, verziju kriptonovčanika MetaMask, koja je bila prerađena u svrhe krađe sredstava. Ta je zaražena aplikacija poslužila napadačima da mu isprazne novčanik, tj. bez njegovog znanja iniciraju transakcije i na svoje adrese prebace oveći iznos.

Prema za sada dostupnim podacima, Cuban je uspio spasiti oveća sredstva na blockchainu Polygon. Tamo je imao oko 2,5 milijuna dolara u tokenu MATIC, koje je prebacio na Coinbase, čim je doznao da mu je digitalna imovina kompromitirana.