Ethereumov "Merge" smanjio je globalnu potrošnju struje za 0,2%

Začetnik projekta ethereum Vitalik Buterin kaže kako je prelazak te kriptovalute na proof-of-stake jedan od najvećih projekata dekarbonizacije u povijesti

Sandro Vrbanus subota, 17. rujna 2022. u 15:04

Ovoga je tjedna proveden najveći tehnički i operativni pothvat u (doduše, kratkoj) povijesti kriptovaluta, prelazak ethereuma na proof-of-stake konsenzus i ukidanje energetski intenzivnog rudarenja te kriptovalute grafičkim karticama. Cijena samog ethereuma na ovaj događaj nije reagirala pozitivno, već je pala za nešto više od 13%, no onaj bitniji cilj, energetski, je postignut.

Ogromne uštede

Prema prvim podacima, količina električne energije koja se u svijetu troši na održavanje ethereumovog blockchaina pala je za 99,998%, dok su posljedične emisije stakleničkih plinova od te aktivnosti smanjene za 99,992%, što je i više od očekivanja. Umjesto dosadašnjih 23 milijuna MWh godišnje, ethereum sada u cijelom svijetu troši tek 2,600 MWh. Emisije ugljika pale su s 11 milijuna tona na ispod 870 tona na godinu.

📷 Digiconomist
Digiconomist

Vitalik Buterin, "otac" ethereuma, na temelju je tih podataka objavio kako je ethereumov Merge bio jedan od najvećih projekata dekarbonizacije u povijesti, koji je jednim potezom smanjio ukupnu globalnu potrošnju električne energije za 0,2%.

Prije prelaska na proof-of-stake jedna je transakcija na ethereumu zahtijevala preko 200 kWh električne energije, što može prosječno američko kućanstvo opskrbljivati gotovo tjedan dana. Danas jedna transakcija iziskuje u prosjeku tek 0,03 kWh, odnosno 30 Wh – što je dovoljno otprilike za sat vremena rada jednog laptopa. Ove podatke potvrdilo je istraživanje instituta CCRI (Crypto Carbon Ratings Institute).

📷 Digiconomist
Digiconomist

Ethereumov blockchain sada ima kapacitet za provođenje i do 100.000 transakcija u sekundi. Međutim, brzina provođenja pojedine transakcije neće se značajno promijeniti – do sada je po jedan blok bio obrađivan u 13-14 sekundi, a s ovom evolucijom to je palo na 12 sekundi. Isto tako, Merge nije donio niti smanjenje troškova transakcija, pa prosječni korisnik prilikom kupnje ili prodaje ETH tokena neće primijetiti gotovo nikakve razlike.

Ethereum je donedavno trošio više struje od Netflixa 📷 Ethereum.org
Ethereum je donedavno trošio više struje od Netflixa Ethereum.org