Europsko Vijeće i Komisija: nema lansiranja "stablecoina" bez regulatornih dozvola

Vijeće Europe i Europska komisija objavili su zajedničku izjavu koja se tiče kriptovaluta kakva bi trebala biti Facebookova Libra, te upozoravaju na rizike nereguliranog pokretanja istih

Sandro Vrbanus petak, 6. prosinca 2019. u 13:44

Vijeće Europe i Europska komisija ovoga su tjedna objavili zajedničku izjavu koja se izravno tiče lansiranja kriptovaluta vezanih uz druge valute, tzv. stablecoina. Iako se u tekstu izričito ne spominje, vjeruje se kako je ova izjava usmjerena prema Facebooku i njegovom planu o pokretanju kriptovalute Libra.

U izjavi se navodi kako tehnološke inovacije mogu donijeti velike prednosti financijskom sektoru, te da stablecoini mogu predstavljati dobru priliku za pokretanje jednostavnih sustava prekograničnih digitalnih plaćanja. Međutim, upozorava se i na brojne izazove i rizike koje bi takvo lansiranje, u slučaju da nije dobro regulirano, moglo povući za sobom. Kao neki od mogućih problema spominju se privatnost, zaštita korisnika, oporezivanje, sigurnost podataka, pranje novca, financiranje terorizma te pravna i tržišna nesigurnost.

Prešutna košarica Facebooku

U skladu s nedavnim stavom skupine G7, i europska tijela vlasti smatraju da kriptovalute u ovom obliku ne bi smjele biti lansirane ako se spomenutim rizicima ne upravlja na propisane načine. Inicijative koje bi lansirale vlastite stablecoine ne bi smjele podrivati postojeće financijske i monetarne sustave kao niti monetarni suverenitet Europske unije, stoji u izjavi.

"Nedavni projekti globalnih razmjera", kažu, ne spominjući Libru, "nisu dali dovoljno informacija o tim rizicima i detalje o svojem poslovanju". Zbog toga je, kažu, teško procijeniti uklapaju li se u trenutačno europsko zakonodavstvo ili ne.

Uzimajući sve ovo u obzir, Vijeće Europe i Europska komisija izričito navode kako niti jedan globalni stablecoin ne bi trebao početi s radom u Europskoj uniji sve dok se ne uskladi s regulatornim, pravnim i ostalim pravilima, te dok adekvatno ne adresira izazove i rizike koji iz njega proizlaze.