Goldman Sachs dovodi bitcoin na Wall Street

Klijenti ove velike financijske institucije uskoro će moći trgovati derivatima vezanima uz cijenu bitcoina

Sandro Vrbanus petak, 4. svibnja 2018. u 14:30

Iako znamo kako su institucionalni investitori, bankari, regulatori i općenito tradicionalna financijska industrija u pravilu protiv korištenja kriptovaluta, s vremena na vrijeme dogodi se neki njihov pozitivan pomak u suprotnom smjeru. Ovoga puta radi se o američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs, koja je najavila da će uskoro u svoju ponudu uključiti i neke financijske instrumente koji su vezani uz cijenu bitcoina.

Goldman Sachs mogao bi biti prva institucija s Wall Streeta koja će prihvatiti bitcoin

Riječ je o terminskim ugovorima (futures), sličnima onima kakvima se već neko vrijeme trguje na burzi u Chicagu. Goldman Sachs će u ove svrhe koristiti vlastita sredstva i neće kupovati bitcoine, kažu iz banke, čija je uprava već odobrila stvaranje proizvoda temeljenih na bitcoinu.

Unutar ove institucije ipak postoji i tim zadužen da istraži mogućnosti "pravog" investiranja u bitcoin, te pronađe načine da se dodatni rizik koji donosi kupoprodaja i držanje kriptovaluta uklopi u poslovanje banke, piše New York Times. Dogodi li se to, Goldman Sachs bi mogao postati prva regulirana financijska institucija koja zaista posluje s kriptovalutama.

Podsjetimo, šef JPMorgana Jamie Dimon lani je bitcoin prozvao prevarom, a slične izjave nisu bile rijetkost u vrijeme dok je cijena ove virtualne valute vrtoglavo rasla i podsjećala na špekulativni mjehur. U Goldman Sachsu, pak, ne smatraju da se radi o prevari i imaju klijente koji bi rado koristili bitcoin kao "virtualno zlato", tj. jedan od načina za dugotrajno pohranjivanje svoje financijske imovine. Prvo trgovanje derivatima temeljenima na bitcoinu planiraju pokrenuti već kroz nekoliko tjedana.