Gradonačelnici New Yorka i Miamija žele plaću primati u bitcoinu

Aktualni čelnik Miamija i novoizabrani prvi čovjek New Yorka na Twitteru se razbacuju najavama o primanju plaće u kriptovalutama. Nije sasvim jasno hoće li to biti izvedivo

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. studenog 2021. u 14:25

Na nedavno održanim izborima u New Yorku pobijedio je Eric Adams, bivši policajac, a danas političar Demokratske stranke i trenutačni predsjednik okruga Brooklyn. On će 1. siječnja 2022. godine, po isteku mandata sadašnjeg gradonačelnika, zasjesti u fotelju prvog čovjeka New Yorka. Jedno od obećanja 61-godišnjeg izabranog gradonačelnika jest i da će od svojeg grada napraviti veliko središte kriptozajednice i novih tehnologija.

Nekoliko dana nakon pobjede na izborima Adams je ušao u kratku Twitter raspravu s gradonačelnikom Miamija, Francisom Suarezom, koji je najavio da bi mogao svoju prvu plaću u novom mandatu primiti u bitcoinu te kako će to označiti početak novog doba za njegov grad. Miami bi, naime, trebao postati "središte inovacija u području kriptovaluta".

Na Suarezovu objavu Adams je povisio uloge, te objavio da će on svoje prve tri plaće primiti u bitcoinu. "New York će postati središte industrije kriptovaluta i drugih brzorastućih, inovativnih industrija. Samo čekajte!", napisao je Adams.

Neizbježne kritike

Kako to obično biva u političkoj areni, s ovim najavama nezadovoljni su kritičari izabranih političara. Oni ističu da bi primarno Adamsu, kao Demokratu, na umu trebala biti i činjenica da bitcoin ima značajan negativan utjecaj na okoliš. Isto tako, neki ističu i da prema trenutačnim zakonima u SAD-u nije moguće od poslodavca zahtijevati da isplaćuje plaću u drugoj valuti osim dolara, pogotovo ne u kriptovaluti.

Adams je na kritike odgovorio najavom da će njegovi ljudi istražiti mogućnost da se plaća njemu, ali i drugima, isplaćuje u bitcoinu. Stanovnici New Yorka bi, prema njegovoj ideji, dobili i tu mogućnost, odnosno mogli bi birati kako će biti plaćeni za svoj rad. Taj potez trebao bi smanjiti i percepciju ovog grada kao pretjerano birokratiziranoga. Vizija novog gradonačelnika je, navodno, da New York postane ne samo središte za razvoj industrije kriptovaluta već i za trgovanje njima, jer bi porezi na zaradu trebali biti niski i privlačni za sve potencijalne kriptoinvestitore.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi