Hrvatska dobiva investicijski fond koji će ulagati u bitcoin

Upravno Vijeće Hanfe izdalo je dozvolu za osnivanje alternativnog investicijskog fonda s privatnom ponudom Passive Digital Asset, koji će ulagati u bitcoin

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. svibnja 2020. u 14:00

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) svojoj je sjednici prošloga tjedna izdalo rješenje kojim se društvu Griffon Asset Management d.o.o. za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima iz Osijeka izdaje odobrenje za osnivanje i upravljanje otvorenim alternativnim investicijskim fondom s privatnom ponudom Passive Digital Asset. Fond se osniva kao otvoreni alternativni investicijski fond s privatnom ponudom za ulaganje u kripto imovinu – specijaliziran za ulaganje u bitcoin, kažu iz Hanfe.

Privatna ponuda

Hanfa je odobrila i plan poslovanja ovog novog fonda koji neće biti otvorenog tipa, već će njegova ponuda biti privatna – samo za ulagače koji podnesu ponudu za kupnju udjela od Hanfinog odobrenja za rad pa sve do prikupljanja minimalne vrijednosti imovine u iznosu od milijun kuna.

U razdoblju početne ponude uplatu početnog iznosa ulaganja moguće je izvršiti u novcu ili unosom imovine, ali pri tome se primaju isključivo uplate bitcoina.

Iz Hanfe naglašavaju i da će ovaj fond, zbog svoje strukture ulaganja, imati izrazito visoki rizik za ulagatelje. Fond je stoga namijenjen dugoročnim investitorima s visokom tolerancijom prema riziku kao dodatak tradicionalnom investicijskom portfelju.

Pasivno ulaganje u bitcoin

Fond Passive Digital Asset primjenjivat će pasivnu investicijsku strategiju kroz koju će nastojati održati što je veću moguću razinu investiranosti Fonda u bitcoin. Strategija Fonda je kupovina i držanje gotovo isključivo bitcoina te se u tome smislu Fond može smatrati pasivnim, a cijena udjela u fondu trebala bi što preciznije pratiti cijenu bitcoina izraženu u eurima.

U slučaju značajnog pada vrijednosti bitcoina, Društvo neće nastojati aktivno smanjivati izloženost Fonda bitcoinu s ciljem umanjenja pada vrijednosti udjela Fonda, najavljeno je. Fond će težiti potpunoj investiranosti imovine u bitcoin (do 100% neto vrijednosti imovine u bitcoin), u skladu s tržišnim uvjetima, pri čemu će se u drugim oblicima imovine nastojati držati samo onaj dio sredstava potreban za održavanje likvidnosti nužne za ispunjavanje obveza Fonda.

Naknade

Izlazna naknada iz Fonda ovisit će o duljini ulaganja, pa će se tako prilikom otkupa udjela u roku kraćem od godine dana ulaganja naplatiti izlazna naknada od 3,5% vrijednosti udjela koji se otkupljuju, za ulaganja od jedne do dvije godine izlazna naknada će iznositi 2,5%, a za otkup udjela nakon dvije i više godina trajanja ulaganja neće se naplaćivati izlazna naknada.

Naknada za upravljanje iznosi 2,5% godišnje. Fond ne zaračunava naknadu za uspješnost. Naknada depozitaru, Hrvatskoj poštanskoj banci, iznosi maksimalno 0,25 posto godišnje.