Kriminal povezan s kriptovalutama je u porastu

Kompanija koja se bavi forenzikom blockchaina CipherTrace otkrila je kako su gubici zbog kriminala u sektoru kriptovaluta ove godine iznosili 4,4 milijarde dolara

Sandro Vrbanus četvrtak, 28. studenog 2019. u 06:00

Globalni gubici kad je riječ o kriminalu vezanom uz kriptovalute ove su godine porasli za preko 150% u odnosu na one zabilježene prošle godine. Otkriva to izvješće kompanije koja se bavi forenzikom blockchaina, CipherTrace. Iznijeli su i podatak da je tijekom 2019. godine šteta prouzročena kriminalnim aktivnostima u području kriptovaluta iznosila 4,4 milijarde američkih dolara.

Dave Jevans, prvi čovjek spomenute kompanije, za Reuters je ove podatke prokomentirao riječima: "Ovaj porast u krađama kripto-imovine i prijevarama pokazuje kako se kriminalci prilagođavaju i ciljaju na više iznose". U te svrhe sve češće lansiraju velike, ali ciljane napade od kojih se teže obraniti.

Ponzi shema i smrt odgovornih

Za ovaj rast gubitaka na račun kriminalnih aktivnosti tijekom ove su godine bila primarno zaslužna dva velika slučaja. Najveća je bila Ponzi shema koja se provodila na kripto-mjenjačnici PlusToken i koja je prevarene "koštala" 2,9 milijardi dolara.

Drugi slučaj po veličini izgubljene imovine poznati je gubitak imovine na mjenjačnici QuadrigaCX, čiji je osnivač početkom godine preminuo i u grob ponio kripto-ključeve za digitalni trezor. Tom je prilikom nestalo kriptovaluta u protuvrijednosti od oko 195 milijuna dolara.