Vlasnik kanadske kripto-mjenjačnice preminuo i u grob ponio lozinku za milijune dolara

Neobičan slučaj gubitske velike količine novca u kriptovalutama dogodio se u Kanadi, gdje je iznenada preminuo vlasnik jedne mjenjačnice i osoba koja je jedina znala lozinku za njihov offline "sef"

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. veljače 2019. u 05:00

Kanadska mjenjačnica kriptovaluta QuadrigaCX našla se prije nekoliko dana u problemima s likvidnošću, pa su ograničili isplate svojim kupcima. No, kako niti nakon višekratnih pokušaja nisu uspjeli doći do vlastitih sredstava bili su primorani zaustaviti rad i prijaviti bankrot. A kako je do svega toga došlo?

30-godišnji vlasnik i jedini direktor ove mjenjačnice Gerry Cotten preminuo je od bolesti u prosincu prošle godine u Indiji, gdje je bio na humanitarnoj misiji. Nedugo zatim otkriveno je kako je on bio i jedina osoba koja je imala pristup tzv. "hladnoj", offline bazi podataka u kojoj je QuadrigaCX na sigurnom čuvala kripto-imovinu svojih klijenata. Kako kompanija do toga više ne može, ponestalo im je obrtnih sredstava i vrlo su brzo postali nelikvidni.

Prema informacijama koje su u javnost došle putem suda, gdje se vodi "bitka" za spašavanje imovine, Cotten je jedini znao lozinku za otključavanje prijenosnog računala koje je kompaniji služilo kao offline sef. Unatoč svim naporima nije otkriveno da je ovako bitnu lozinku pokojnik negdje zapisao.

Sadržaj računala je kriptiran, i sada stručnjaci pokušavaju probiti tu zaštitu bez lozinke. Na računalu se, naime, nalazi oko 190 milijuna američkih dolara u kriptovalutama u vlasništvu više od 100 tisuća QuadrigaCX-ovih klijenata.