Nakon Binancea, na meti tužbe SEC-a našao se i Coinbase

Zbog kršenja određenih pravila u SAD-u, tamošnji je nadležni regulator podigao tužbe protiv dviju velikih kriptomjenjačnica. Neki tumače da je ovo najava "rata protiv kripta" te da bi sličnih tužbi moglo biti još

Sandro Vrbanus nedjelja, 11. lipnja 2023. u 15:10

U istom tjednu kada je američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) podigla tužbu protiv kriptomjenjačnice Binance i njezinog osnivača Changpeng Zhaoa, ista je institucija na sličan način započela još jedan sudski proces, onaj protiv kriptomjenjačnice Coinbase. Prema tužbi, Coinbase je trgova s najmanje 13 oblika kriptoimovine, koji se u SAD-u smatraju vrijednosnim papirima, pa je samim time počinio prekršaj ne prijavivši taj oblik poslovanja.

Još jedna u nizu tužbi

Budući da gotovo sve mjenjačnice na američkom tržištu posluju na sličan način, neki očekuju i sveobuhvatni "rat protiv kripta", tj. da će SEC nastaviti tužiti i ostale velike igrače, kao što su Crypto.com, Kraken i drugi.

Prema SEC-ovim navodima, i Coinbase je na tržištu djelovao kao neregistrirana burza vrijednosnica i brokerska kompanija, čime je doveo u opasnost ulagače i njihovu imovinu. SEC je u ovim tužbama naveo ukupno 67 kriptovaluta i drugih oblika kriptoimovine koje smatra vrijednosnicama, a one čine oko 1% ukupne tržišne vrijednosti kriptotržišta, trenutačno veće od bilijun američkih dolara. Među njima našli su se vrlo popularni altcoini solana, cardano, polygon, filecoin, sandbox, axie infinity, dash…

Slijedi pravna bitka

Stručnjaci navode kako je ishod ovih tužbi neizvjestan, primarno iz razloga što su zakoni u SAD-u, vezani za kriptoimovinu, i dalje nedorečeni. SEC može na ovaj način tumačiti određene odredbe i proglasiti neke altcoine vrijednosnicama, a druge ne – no bitno je što će u svemu reći nadležni sudovi. Brian Armstrong, CEO Coinbasea, nada se da će SAD uskoro izići "na zelenu granu" s tom regulativom i uvjeren je da će oni uspjeti dokazati kako se kriptovalutama trguje kao robom, a ne vrijednosnicama – tj. da je sve što su činili bilo u skladu s postojećim pravilima i zakonima te da im nije bilo potrebno imati dodatne dozvole.

Turbulentan tjedan s pravne strane preslikao se i na onu trgovinsku, pa je bitcoin u proteklih sedam dana izgubio nešto više od 5% na vrijednosti, uz oscilacije cijene od oko 25,5 pa do preko 27 tisuća dolara. Značajno veći pad pretrpjela je vrijednost dionice Coinbasea, koja je nakon vijesti o podizanju tužbe potonula za oko 15%.