Američki regulator SEC podigao tužbu protiv Binancea zbog navodne prevare

Tužba u 13 točaka pokušava optužiti mjenjačnicu i njezinog direktora za izbjegavanje zakona, netransparentno i ilegalno poslovanje te zavaravanje ulagača

Sandro Vrbanus utorak, 6. lipnja 2023. u 13:12
Changpeng Zhao
Changpeng Zhao

Ovoga ponedjeljka američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) podigla je tužbu protiv kriptomjenjačnice Binance i njezinog osnivača Changpeng Zhaoa. U tužbi se navodi kako je Binance organizirao "prevarantsku mrežu", a navedeno je ukupno 13 točaka po kojima ih se tereti. Među ostalim, SEC kaže kako je mjenjačnica umjetno napuhavala volumene trgovanja na svojoj platformi, zavaravala ulagače u pogledu nadzora i kontrola te koristila sredstva ulagača na nedozvoljene načine.

Potonja optužba čini se i najozbiljnijom te pomalo podsjeća na ponašanje vodstva propale kripomjenjačnice FTX, gdje je novac, koji je trebao biti uložen u kriptovalute, korišten za financiranje drugih poslovnih pothvata onako kako je to šef Sam Bankman-Fried bio naredio. U tužbi dugoj 136 stranica SEC tvrdi i da je Zhao znao za druge ilegalne aktivnosti, poput nejasno odvojenog poslovanja za američke i ostale klijente, kao i za poslovanje s neregistriranim poslovnim entitetima, poput brokera i ostalih, koji nemaju dozvole za rad na američkom tržištu.

Ozbiljne optužbe

Kroz ovih trinaest točaka SEC želi dokazati da su Zhao i njegov Binance provodili organiziranu prevaru, bili uključeni u sukobe interesa, nisu bili dovoljno transparentni te da su proračunato i svjesno izbjegavali poštivati američke zakone o trgovanju vrijednosnicama.

Nedugo po objavi SEC-ovih optužbi, iz Binancea su odgovorili svojim priopćenjem. Kažu kako su cijelo vrijeme s njima surađivali u istrazi, odgovarali na pitanja u dobroj vjeri te dogovorili nagodbu oko rješavanje određenih otkrivenih problema. Iz tog su razloga, kažu, razočarani da je regulator ipak odlučio stvar rješavati na sudu. Kažu kako su optužbe neosnovane i smatraju da su postali metom tužbe samo iz razloga što su veliko i poznato ime te "laka meta" u "regulatornom ratu".

Istodobno s objavom SEC-ove tužbe, vrijednost bitcoina pala je za oko 5%, odnosno za oko 1.000 dolara, dok je BNB, Binanceov token, izgubio oko 10% na vrijednosti.