Narodna banka Litve izdaje digitalni novčić za kolekcionare

Izdavanje kolekcionarskih kovanica u posebnim prilikama uobičajena je aktivnost središnjih banaka, no u Litvi su svoju obljetnicu neovisnosti odlučili obilježiti digitalnim blockchain coinom

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. prosinca 2019. u 12:00

Narodna banka Litve izdat će prvi u svijetu digitalni blockchain coin koji je namijenjen kolekcionarima. U želji da obilježe 100. obljetnicu potpisivanja deklaracije o neovisnosti (koja je, doduše, bila 2018. godine) litavska je središnja banka odlučila, umjesto obične komemorativne kovanice, kolekcionarima dati priliku da kupe jedinstveni digitalni novčić.

Ova institucija ima iskustva s izdavanjem digitalnih valuta i vjeruju kako je taj trend tek u začetku, pa žele biti jedni od predvodnika lansiranja blockchain valuta u svijetu.

Digitalna numizmatika

Osim što će LBCOIN biti lansiran u ograničenoj seriji od 24 tisuće coina na blockchainu, bit će izdano 20 različitih inačica, pa će kolekcionari imati priliku popunjavati svoju kolekciju samo nekima ili pak cijelim setom. Kupovinom će se dodjeljivati nasumični coini raspoređeni u šest kategorija, a tek kada netko skupi po jedan iz svake kategorije moći će ga zamijeniti za fizički, srebrni novčić.

Denominacija ovog novčića bit će 19,18 eura (zbog spomenute 100. obljetnice), a isti će dolaziti u pravokutnom obliku sličnom kreditnim karticama. U litavskoj Narodnoj banci nadaju se da će ovaj potez digitalizacije kolekcionarskih novčića privući mlađe generacije numizmatici. Prodaja digitalnih kolekcionarskih tokena počinje u proljeće 2020. godine.