Nastavljaju se rasprodaja kriptovaluta i pad vrijednosti bitcoina

Prošlotjedni Crni petak nastavljen je, očito, i ovotjednom "crnom subotom", kada je vrijednost bitcoina i vodećih svjetskih kriptovaluta potonula na najniže razne unatrag nekoliko mjeseci

Sandro Vrbanus subota, 4. prosinca 2021. u 16:39

Prošloga tjedna dogodila se oveća rasprodaja na tržištu kriptovaluta, a budući da je koincidirala s američkim blagdanom kupovine, Crnim petkom, mnogi su to protumačili kao da su bitcoin, ethereum i druge digitalne valute na popustu te da ih se može nabaviti po cijenama nešto nižima nego u danima ili tjednima prije toga.

No, pad vrijednosti od 5 do 10 posto koji je zabilježen tada, čini se kao da je bio samo zagrijavanje za ovotjedni pad. Osam dana nakon Crnog petka, ovoga vikenda osvanula je "crna subota", barem kada je riječ o kriptotržištu. Već u ranim jutarnjim satima po našem vremenu pokrenuta je velika rasprodaja i posljedični pad vrijednosti gotovo svih vodećih svjetskih kriptovaluta.

Pad cijene bitcoina 4. prosinca
Pad cijene bitcoina 4. prosinca

Bitcoin je na dnevnoj razini pao za gotovo 20%, ethereum oko 15%, a sličnim su putem crvenila nastavile i ostale kriptovalute sa svjetske ljestvice top 10 najvećih. Bitcoin je u prvom valu rasprodaje dotaknuo vrijednost od 45.000 dolara, na kojoj se nije našao od početka listopada. Kasnije se situacija pomalo stabilizirala na vrijednostima od oko 47-48 tisuća dolara. To je i dalje gotovo za 30% niže od najviše cijene bitcoina do sada, zabilježene prije manje od mjesec dana.

U jednom danu izbrisane su zarade od nekoliko posljednjih mjeseci
U jednom danu izbrisane su zarade od nekoliko posljednjih mjeseci

Povod za ovakvu paničnu rasprodaju bitcoina i ostale digitalne imovine ovoga puta neki vide u nekoliko naizgled nepovezanih događanja. Spominje se širenje novog soja koronavirusa, omikron, o kojem se još ne zna dovoljno te zabrinutost vladajućih i središnjih banaka u svijetu oko rastuće inflacije.

Istodobno, dok je bitcoin na nešto nižim razinama cijena, oni koji u njega bezrezervno vjeruju iskoristili su priliku da podebljaju svoje ulagačke pozicije. Vlasti Salvadora tako su, primjerice, kupile još 150 bitcoina po prosječnoj cijeni od 48.670 dolara.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi