U Salvadoru sada planiraju i "bitcoin grad"

Prva zemlja u kojoj je bitcoin službeno sredstvo plaćanja i koja posjeduje te rudari bitcoine za svoj račun, najavljuje i kako će ovom kriptovalutom financirati izgradnju novog grada

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. studenog 2021. u 22:30

U podnožju vulkana Conchagua, na jugoistoku Salvadora, trebao bi niknuti potpuno novi grad. On će biti financiran bitcoinom, kriptovalutom koja je u ovoj zemlji odnedavno službeno sredstvo plaćanja, a k tome će se u njemu koristiti i geotermalna energija vulkana za dodatno rudarenje bitcoina. Ovu najavu iznio je predsjednik Salvadora Nayib Bukele, koji je glavni zagovornik uvođenja bitcoina i pokretač svih s njime povezanih inicijativa.

Novi "bitcoin grad" imat će sve potrebno, kazao je Bukele. "Stambene i poslovne četvrti, usluge, muzeje, zabavne sadržaje, kafiće, restorane, zračnu i morsku luku, željeznicu – a sve će biti posvećeno bitcoinu". Stanovnici tog grada neće morati plaćati porez na dohodak, već samo PDV, koji će se koristiti u omjeru 50:50. Pola poreznih prihoda ulagat će se u daljnju izgradnju grada, a pola za njegovo održavanje.

"Ovo je budućnost"

Nikakav se drugi porez u ovom utopijskom gradu neće naplaćivati, a sve što se radi bit će i potpuno ugljično neutralno. Ova vizija je budućnost, uvjeren je 40-godišnji predsjednik Salvadora. Da bi zaokružio cijelu priču, Bukele je najavio i da će njegov novi grad biti planski izgrađen u kružnom obliku, tako da tlocrtom podsjeća na novčić.

Salvador, očito, ozbiljno računa na prihode od rudarenja bitcoina, jer se procjenjuje da bi izgradnja infrastrukture za ovaj grad mogla koštati oko 300.000 bitcoina, po sadašnjem tečaju. Bukele planira u toj protuvrijednosti izdati državne obveznice i otplatiti ih rudarenjem. One će javnosti biti ponuđene već početkom sljedeće godine, dok vremenski okvir za izgradnju "bitcoin grada" za sada nije poznat.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi