New York zabranjuje nove pogone za rudarenje kriptovaluta

Moratorij od dvije godine uveden je na pokretanje novih kriptorudarskih pogona koji koriste "proof of work" način validacije transakcija, uz jednu iznimku – za one koji koriste obnovljive izvore energije

Sandro Vrbanus subota, 4. lipnja 2022. u 10:00

Američka savezna država New York ovoga je tjedna, iz drugog pokušaja, dobila zakon kojim se ograničava širenje poslovanja u domeni rudarenja kriptovaluta. Tamošnji je senat izglasao dvogodišnji moratorij na pokretanje novih postrojenja za rudarenje, i to onih koja koriste energetki intenzivnu metodu potvrde transakcija na blockchainu, proof of work (POW) – dakle, zabrana je usmjerena primarno prema bitcoinu i ethereumu.

To bi značilo da će u narednom razdoblju na području te savezne države biti zabranjeno pokrenuti novi rudarski pogon, tj. za njih se više neće izdavati nove dozvole, koje su tamo obvezne za obavljanje takve djelatnosti.

Ekološko rudarenje je OK

Sve ovo čini se u cilju smanjenja emisija stakleničkih plinova, pa vladajući najavljuju da će tijekom dvije godine pratiti koji je bio učinak ove mjere na okoliš. Isto tako, bit će dozvoljeno pokretati nova postrojenja za POW rudarenje ako ona nisu pokretana fosilnim gorivima. Postojeći kriptorudari za sada nemaju razloga za brigu, moći će u New Yorku nastaviti raditi kao i do sada, a oni kojima postojeća licenca istječe također će je moći obnoviti.

Savezna država New York već duže vrijeme je prepoznata kao pogodno mjesto za smještanje rudarskih rigova, jer ima relativno jeftinu energiju, primarno iz obnovljivih izvora (hidrocentrala u ovom slučaju), a i klima je u prosjeku hladnija nego u većini ostatka SAD-a, pa je ovakva postrojenja lakše i hladiti.

Neki smatraju da će se za ovim primjerom, i zabranom "fosilnog" rudarenja, povesti još neke savezne države, što bi moglo imati pozitivan utjecaj na emisije ugljikovog dioksida. S vrha federalne vlasti, iz Bijele kuće, također stižu najave da bi se nešto po tom pitanju moglo učiniti i na razini SAD-a.

📢 Uštedi do 250 kn

TOP!

HONOR X7 i X8

Super brzo punjenje, IPS ekran, do 64 MP, Android 11 operativni sustav.

Od 1349kn Kupi


Bežični glazbeni sustav

COMO AUDIO Solo

Wi-Fi, Bluetooth, FM i internet radio, Spotify, Multi-room, USB ulaz, 30W po kanalu, daljinski upravljač, Como Control aplikacija.

2.929 kn 3.749 kn Kupi

Satelit zvučnik visokih performansi

DALI Fazon LCR

Isporuka bogato definiranih detalja i snažnog basa, zakrivljeni dizajn, 78 - 25,000Hz, 15 - 120W, 6 ohma.

2.399 kn 2.989 kn Kupi